Igor Ghirkin, critic al lui Putin, arestat de Moscova. E autor al doborârii zborului MH17 în 2014

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.07.2023 - 16:02
Igor Ghirkin, critic al lui Putin, arestat de Moscova. E autor al doborârii zborului MH17 în 2014 - Foto: Profimedia Images

Fost colonel FSB, Igor Ghirkin a avut un rol cheie în anexarea Crimeei în 2014 și tribunalul de la Haga l-a condamnat pentru rolul său în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei în 2014. Acum însă, l-a criticat pe Putin pentru modul în care conduce războiul și a fost arestat.

SHARE

Anchetatorii ruşi l-au reţinut pe naţionalist rus și fostul colonel FSB Igor Ghirkin, cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, a anunţat soţia sa, o mişcare ce sugerează că autorităţile s-au săturat de criticile sale la adresa modului în care Moscova îşi conduce "operaţiunea militară specială" din Ucraina, relatează News.ro, citând Reuters.

"Astăzi, în jurul orei 11.30, reprezentanţi ai Comitetului de Investigaţii au venit la noi acasă. Eu nu eram acasă. La puţin timp după aceea, potrivit portarului, l-au scos pe soţul meu afară ţinându-l de braţe şi l-au dus într-o direcţie necunoscută", a anunţat pe Telegram soţia lui Ghirkin, Miroslava Reghinskaia.

Citește și: Putin a blocat transportul în Marea Neagră. România implicată în „operațiuni de liberă navigație”

Ea a mai spus că prietenii i-au spus că Ghirkin este acuzat de extremism. "Nu ştiu nimic despre locul unde se află soţul meu, nu m-a contactat", a adăugat ea.

Nu a existat deocamdată niciun comentariu din partea autorităţilor.

Reţinerea sa intervine în condiţiile în care luna trecută Kremlinul s-a confruntat cu o tentativă de revoltă din partea grupului Wagner, miliţia privată condusă de Evgheni Prigojin.

Igor Ghirkin, condamnat la Haga pentru doborârea zborului MH17 în estul Ucrainei, în 2014

Fost membru al serviciilor secrete ruse, Igor Ghirkin a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014 şi apoi să organizeze miliţii pro-ruse în estul Ucrainei, însă, la fel ca Evgheni Prigojin, deşi susţinea invazia rusă din Ucraina, critica aspru conducerea rusă pentru modul în care duce războiul. El devenise din ce în ce mai vocal, bucurându-se de largă audienţă în mediul online, şi anunţase la începutul anului că îşi fondează un partid de opoziţie.

Fost colonel al Serviciului Federal de Securitate (FSB), cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, Ghirkin a fost condamnat anul trecut de justiţia din Olanda, în absenţă, pentru crimă, pentru rolul său în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei.

Citește și: Șeful CIA avertizează asupra unui atac rusesc "sub steag fals" în Marea Neagră. Și-au ales ținta

Tragedia din 2014 din estul Ucrainei s-a soldat cu moartea a 298 de oameni. În timp ce pedeapsa pronunţată a fost de închisoare pe viaţă, el neagă orice implicare în eveniment.

La începutul acestui an, Ghirkin a anunţat că intră în politică şi an devenit din ce în ce mai critic la adresa preşedintelui Vladimir Putin şi a ministrului Apărării, Serghei Şoigu, în legătură cu ceea ce el a numit modul incompetent în care Moscova conduce războiul din Ucraina.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te