În Siria, ţară devastată de război, majoritatea covârşitoare a populaţiei depinde de ajutoarele furnizate de organizaţiile umanitare.
„Cei care furnizează vaccinuri Siriei trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că ele ajung la cei mai vulnerabili, indiferent unde se găsesc în ţară'', a subliniat într-un comunicat Sara Kayyali, expertă a HRW pentru Siria.
La finalul lunii ianuarie, guvernul sirian a aprobat aderarea la sistemul COVAX, pus în practică de Organizaţia Mondială a Sărănătăţii (OMS) pentru a garanta distribuirea vaccinurilor către ţările cele mai defavorizate. Damascul a subliniat însă că obţinerea vaccinului nu ar trebui să „aducă atingere suveranităţii” ţării.
„Deseori guvernul a întârziat autorizaţiile, ceea ce înseamnă că a interzis anumite medicamente şi alte produse să ajungă în terotoriile pe care nu le controlează”, a adăugat HRW.
Zonele kurde se află şi mai mult la mila regimului sirian, ele nemaiputând beneficia de mecanismul de ajutor transfrontalier, gestionat de ONU, care permitea accesul mai facil al ajutoarelor internaţionale.
De asemenea, HRW a atras atenţia asupra „provocărilor logistice” pentru distribuirea vaccinurilor în întreaga ţară, dând ca exemplu probleme întâmpinate în asigurarea temperaturilor scăzute necesare păstrării vaccinului, potrivit Agerpres.