Human Rights Watch acuză Rusia că a comis crime de război în Ucraina. Rusia nu a răspuns încă

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.04.2022 - 22:26
În orașul Bucha, cadravrele civililor au fost lăsate de militarii ruși pe stradă/ / Mirror
În orașul Bucha, cadravrele civililor au fost lăsate de militarii ruși pe stradă/ FOTO: Captură video

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) afirmă că a documentat "aparente crime de război" comise de forţele militare ruse în rândul civililor din Ucraina. .

SHARE

HRW precizează într-un comunicat că a descoperit "mai multe cazuri în care forţele militare ruse au comis încălcări ale legilor războiului" în regiuni controlate de ele în Ucraina, cum ar fi Cernigău, Harkov şi Kiev.

Comunicatul, făcut public la Varşovia și citat de Reuters și Agerpres, vine la o zi după ce au fost descoperiţi civili morţi pe străzile din oraşul ucrainean Bucha, la trei zile după ce armata rusă s-a retras după o ocupaţie de circa o lună asupra unei zone de circa 30 de km la nord-vest de Kiev.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns încă duminică unei solicitări transmise de Reuters de a comenta informaţiile despre cadavrele găsite la Bucha şi comunicatul HRW.


HRW, organizaţie cu sediul la New York, face referire şi la Bucha în comunicatul său, spunând că pentru asta a intervievat zece persoane, inclusiv martori, victime şi localnici, în persoană sau prin telefon, şi că unele sunt prea speriate să îşi dezvăluie numele complet.

Citește și: Polonia vrea 150.000 de soldați americani în Europa. România, una din posibilele destinații

"Cazurile pe care le-am documentat echivalează cu acte de cruzime şi de violenţă deliberate şi îngrozitoare împotriva civililor ucraineni", a spus Hugh Williamson, directorul pentru Europa şi Asia Centrală al HRW.

"Violurile, crimele şi celelalte acte violente comise împotriva persoanelor aflate în custodia forţelor ruse ar trebui investigate ca crime de război", a adăugat el.

Citește și: VIDEO Ce au găsit ucrainenii în zone eliberate de ruși: cadavre pe străzi și în curți, gropi comune

Aceste presupuse crime de război includ un caz de viol repetat, două cazuri de execuţii sumare, dintre care unul unde victime au fost şase bărbaţi, şi alte cazuri de violenţe şi ameninţări la adresa civililor în perioada 27 februarie - 14 martie.

"Soldaţii au fost de asemenea implicaţi în jefuirea unor proprietăţi civile, furând inclusiv mâncare, haine şi lemne de foc. Cei care au comis astfel de abuzuri sunt vinovaţi de crime de război", se arată în raport.

Reuters precizează că nu a putut verifica deocamdată dovezile HRW.

Jurnaliştii Reuters au putut vizita duminică Bucha, după ce au primit acces de la forţele ucrainene care au recucerit zona, şi au văzut cadavre care nu purtau uniforme militare împrăştiate pe străzi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te