Protestul are loc în contextul în care construirea telescopului urma să înceapă pe munte.
Într-o serie de postări pe Twitter, guvernatorul din Hawaii David Ige a declarat că drumul este „închis până la noi informaţii”. El a făcut apel la şoferi „să conducă cu grijă şi să încetinească” în zonă.
Timp de mai mulţi ani, grupări din Hawaii s-au opus construirii telescopului Thirty-Meter la vârful Mauna Kea pentru că ei consideră muntele ca fiind sacru. Proiectul va dura până în 2027.
Activista Kaho’okahi Kanuha a declarat pentru KITV: „Banii se termină, dragostea nu. Întrebarea este cât de determinaţi sunt faţă de acest proces de 10 ani?”
O tactică similară a protestatarilor a funcţionat în 2015, data iniţială a începerii construcţiei.
Mai multe telescoape se află de pe munte. Însă protestatarii, care au plasat corturi şi toalete mobile la faţa locului, sunt determinaţi să facă orice este nevoie pentru a opri construcţia unui nou telescop.
Muntele are o înălţime de 4, 207 metri iar locuitorii din Hawaii consideră că vârful este cel mai sacru pământ din întreaga zonă a Pacificului, pentru că ar fi fost creat de zei ca un loc în care oamenii pot începe călătoria către rai, mulţi dintre strămoşii hawaienilor fiind îngropaţi pe Mauna Kea.