Hamas transformă Festivalul Supernova în carnagiu. 260 de israelieni, uciși. Trăgeau în toată lumea

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.10.2023 - 12:12
Hamas transformă Festivalul Supernova în carnagiu. 260 de israelieni, uciș - Foto: Twitter (Imagine cu caracter ilustrativ)

Gruparea palestiană Hamas a ucis 260 de tineri israelieni care se aflau la festivalul Supernova, trăgând la întâmplare în mulțime și dând dovadă de cruzime incredibilă.

SHARE

Aproximativ 260 de cadavre au fost recuperate de la locul unui festival de muzică din sudul Israelului, care a fost atacat de militanții Hamas, în timp ce armata israeliană a declarat că luptele continuă în regiune și a descris situația ca fiind "gravă".

Citește și: În războiul Israelului din Orientul Mijlociu, Ucraina pierde finanțare și arme. E mâna lui Putin?

Duminică târziu, serviciul israelian de salvare Zaka a declarat că a recuperat sute de cadavre de la festivalul Supernova, lângă Kibbutz Re'im, în apropiere de Gaza. Imagini șocante și înregistrări video de la fața locului au arătat participanții la festival alergând pentru a-și salva viața pe câmpuri deschise, în timp ce bărbați înarmați ai Hamas îi atacau și luau ostatici, scrie guardian.

Hamas trasnformă Festivalul Supernova în carnagiu. 260 tineri israelieni uciși 

De săptămâni întregi, melomanii entuziasmați așteptau cu nerăbdare festivalul Supernova, organizat în deșertul din sudul Israelului pentru a coincide cu festivalul evreiesc Sukkot.

Citește și: VIDEO 50 de ani de la războiul de Yom Kippur, Israelul din nou atacat. Risc extrem de război nuclear

"A venit momentul în care întreaga familie este pe cale să se reunească din nou", au scris organizatorii pe rețelele de socializare înainte de a începe. "Și ce distracție va fi!".

La doar câteva ore mai târziu, paginile lor de pe rețelele de socializare sunt acum inundate de oameni disperați care încearcă să îi găsească pe cei dragi, după ce militanții palestinieni au luat cu asalt festivalul și au deschis focul în cadrul unui uriaș atac surpriză asupra Israelului, BBC

Se pare că peste 260 de cadavre au fost recuperate de la locul festivalului, potrivit agenției de salvare Zaka.

Un participant, pe nume Ortel, a declarat că primul semn că ceva nu este în regulă a fost atunci când o sirenă a sunat în jurul zorilor, avertizând asupra rachetelor. Martorii oculari au spus că rachetele au fost urmate rapid de focuri de armă.

"Au oprit curentul electric și dintr-o dată, de nicăieri, ei [militanții] au intrat înăuntru cu focuri de armă, deschizând focul în toate direcțiile", a declarat ea pentru Channel 12 din Israel.

"Cincizeci de teroriști au sosit în dube, îmbrăcați în uniforme militare"

Oamenii au încercat să fugă de la fața locului, a spus ea, alergând pe nisip și urcându-se în mașini pentru a pleca - dar participanții la petrecere au spus că erau jeep-uri pline de bărbați înarmați, care trăgeau în mașini.

"Au tras rafale, iar noi am ajuns la un punct în care toată lumea și-a oprit mașinile și a început să fugă. M-am dus într-un copac, un tufiș ca acesta, iar ei au început să stropească oamenii. Am văzut mase de răniți aruncați de colo-colo, iar eu eram într-un copac și încercam să înțeleg ce se întâmplă."

Locul de desfășurare a festivalului - cu trei scene, o zonă de camping și o zonă de bar și mâncare - se afla în deșertul Negev, în apropiere de Kibbutz Re'im. Acesta nu este departe de Fâșia Gaza, de unde luptătorii Hamas au trecut în zori pentru a lansa atacul. Aceștia s-au infiltrat în orașe și sate, luând zeci de persoane ostatice.

Participantul la festival, Adam Barel, a declarat pentru Haaretz că toți cei prezenți la rave erau conștienți de faptul că exista posibilitatea unor tiruri de rachete în zonă - dar focurile de armă au fost un șoc.

La fel ca mulți alții, el a încercat să fugă cu mașina sa - dar oamenii înarmați trăgeau în ei, așa că a ieșit și a fugit. "Oamenii au fost loviți", a spus el. "Ne-am ascuns. Toată lumea a fugit în altă parte".

Scene cumplite

Esther Borochov a declarat pentru Reuters că pleca cu mașina când vehiculul ei a fost izbit în plin. Ea a văzut un tânăr care conducea o altă mașină, care i-a spus să urce. Ea a făcut-o - dar bărbatul a fost apoi împușcat de aproape. Esther a spus că a făcut pe moarta până când a fost salvată în cele din urmă de militarii israelieni.

"Nu-mi puteam mișca picioarele", a declarat ea pentru Reuters de la spital. "Soldații au venit și ne-au dus în tufișuri".

Mulți participanți la festival - precum Ortel - s-au ascuns în tufișurile și livezile de fructe din apropiere timp de ore întregi, în speranța că militarii vor ajunge și îi vor salva.

"Am pus telefonul pe modul silențios și apoi am început să mă târăsc printr-o livadă de portocali", a spus Ortel. "Focuri de armă reale fluierau deasupra mea".

Gili Yoskovich a povestit pentru BBC cum s-a ascuns într-o livadă de pomelo. "Mergeau copac cu copac și trăgeau. Am văzut că oamenii mureau peste tot. Am fost foarte tăcută. Nu am plâns, nu am făcut nimic."

În cele din urmă, după trei ore, ea a auzit niște voci ale soldaților israelieni și a decis să fugă spre siguranță.

Bilanț negru

Peste 700 de israelieni au fost ucişi de la începutul ofensivei mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului sâmbătă, a anunţat armata israeliană într-un nou bilanţ publicat luni dimineaţă.

 Armata israeliană a raportat, de asemenea, 2.150 de israelieni răniţi începând de sâmbătă dimineaţă, într-o actualizare postată pe contul său de X.

Citește și: VIDEO Bilanț negru după atacul teroriștilor Hamas în Israel. Peste 700 de morți și peste 2150 raniți

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te