Hamas a atacat Israelul, iar acum tot ea cere armistiţiu şi vrea discuţii

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.10.2023 - 11:48
Hamas a atacat Israelul, acum cere armistiţiu - Foto: Profimedia Images - 16 ianuarie 2017: Ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi oficialii palestinieni se întâlnesc la Moscova. Legăturile sunt vechi

După ce a atacat Israelul, făcând carnagiu şi ucigând civili nevinovaţi, Hamas cere un armistiţiu de pace şi vrea să poarte discuţii cu Tel Avivi. Acum, organizaţia spune că şi-a atins obiectivele.

SHARE

Hamas este deschisă la discuții, privind un posibil armistițiu cu Israelul, a declarat unul dintre oficialii grupului, Mousa Abu Marzouk. Acesta a declarat pentru Al Jazeera că Hamas și-a atins obiectivele.

Întrebat dacă grupul islamist este dispus să discute despre o posibilă încetare a focului, Marzouk a declarat că este deschis la "ceva de acest fel" și la "toate dialogurile politice".

Hamas a atacat Israelul, acum cere armistiţiu

Inițial, un responsabil al mişcării palestiniene Hamas declarase pentru France Presse că nici o negociere nu este posibilă, în acest moment, cu Israelul, atât timp cât continuă ostilităţile.

Gruparea militantă palestiniană declarase că va începe să execute câte un ostatic israelian pentru fiecare nou bombardament al Israelului asupra locuințelor civile, fără nici un avertisment, conform Digi24.

Citeşte şi: VIDEO Raid aerian israelian în Fâșia Gaza. Peste 200 de „cuiburi” Hamas distruse. Sunt mii de răniți

Armata israeliană a ordonat deja asediul complet al Fâşiei Gaza, controlate de mişcarea islamistă palestiniană, în a treia zi de război, declanşat de ofensiva-surpriză şi fără precedent a Hamas.

Israelul a recrutat un număr-record de 300.000 de rezerviști și intră în ofensivă, declarase purtătorul de cuvânt al Tzahalului, armata israeliană.

Analiştii de afaceri geopolitice spun că Iranul se află în spatele planului pus în aplicare de Hamas şi că principalul beneficiar al acestuia este Rusia, pentru că SUA îşi împarte puterea de reacţie beligerantă pe mai multe fronturi, pe mapamond: Rusia - Ucraina, China - Taiwan şi Hamas - Israel.

Citeşte şi: Rusia ar fi alimentat teroriștii Hamas cu arme occidentale, capturate din Ucraina. Planul lui Putin

Este cel mai mare număr de rezerviști recrutat vreodată, transmite Reuters. Operaţiunea de mobilizare seamănă cu cea din 1973, de la începutul Războiului de Yom Kippur, când Israelul a fost atacată în acelaşi timp, de toate statele arabe din jur.

Războiul de Yom Kippur s-a încheiat cu o victorie militară uimitoare, pentru Israel, forțele sale înconjurându-le total pe cele ale Egiptului și artileria sa, în raza de acțiune a capitalei siriene Damasc.

Cu toate acestea, prețul pentru Israel în vieţi a fost chinuitor: 2.656 de soldați ai Tzahalului au fost uciși.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te