Guvernul irakian trimite avioane pentru repatrierea migranților de la frontiera Polonia-Belarus

DE Edi Neagu | 15.11.2021 - 11:07
Migranții trăiesc în condiții grele. FOTO: Twitter

Potrivit autorităților de la Bagdad, la frontieră sunt 571 de irakieni.

SHARE

Guvernul irakian a anunţat că va organiza joi un prim zbor de repatriere a migranţilor irakieni blocaţi la frontiera între Belarus şi Polonia "pe bază voluntară", relatează luni France Presse.

"Irakul va efectua o primă cursă pentru cei care doresc să se întoarcă acasă de bună voie în data de 18 a acestei luni" din Belarus, a declarat Ahmed al-Sahaf, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe irakian, la televiziunea publică în noaptea de duminică spre luni.

El nu a precizat câte persoane se vor putea îmbarca la acest zbor Minsk-Bagdad. Până acum, Irakul "a contabilizat 571 de irakieni" blocaţi la frontiera polono-belarusă care s-au declarat pregătiţi să revină "voluntar" în Irak, a explicat Sahaf.

Citește și: „Glume” de la Kremlin: Putin speră că Belarus nu va opri gazele rusești către Europa

Aceşti irakieni, originari în cea mai mare parte din regiunea autonomă Kurdistan din Irak, fac parte din grupul de mii de migranţi din Orientul Mijlociu blocaţi în prezent la frontiera între Belarus şi Polonia, ţară membră a Uniunii Europene.

Legăturile aeriene regulate între Bagdad şi Minsk sunt suspendate din luna august, iar consulatele Belarusului din Bagdad şi Erbil, capitala Kurdistanului irakian, sunt închise de peste o săptămână.

Aceste măsuri, a explicat Sahaf, "au redus călătoriile irakienilor (spre Belarus), dar problema este că unii se duc acolo cu zboruri indirecte, via Turcia, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Egipt".

Citește și: Sora sexy-polițistei angajate în sistemul energetic, manichiuristă, șefă la Parking București

Migranţii kurzi irakieni spun că fug de dificultăţile economice şi instabilitatea cu care se confruntă regiunea lor, situată în nordul Irakului.

Unii dintre ei, intervievaţi de AFP, spun că vor să intre în Polonia şi apoi să plece în Germania sau Marea Britanie în speranţa de a găsi perspective economice mai bune.

Soarta lor este sursa unui impas în relaţiile dintre UE şi SUA, pe de o parte, şi Belarusul, susţinut de Rusia, aliatul său, pe de alta.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, se deplasează luni la Bagdad pentru a discuta cu privire la această criză a migraţiei.

Pe de altă parte, Emiratele Arabe Unite au interzis luni cetăţenilor din Afganistan, Siria, Yemen şi Irak să se îmbarce la cursele spre Minsk, în contextul în care Uniunea Europeană acuză că aceste zboruri au fost folosite pentru a transporta mii de migranţi în Belarus cu scopul de a genera o criză umanitară la graniţa sa, potrivit Reuters.

Compania aeriană de stat Belavia din Belarus a indicat într-o notificare că această decizie a cabinetului de miniştri din EAU a fost emisă duminică.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.