Germania refuză să vândă arme Ucrainei pentru a nu accentua criza

DE Edi Neagu | 18.01.2022 - 09:53
Șefa diplomației germane, la întâlnirea cu președintele Ucrainei. FOTO: Facebook

Guvernul de la Berlin a refuzat să livreze arme Kievului, în pofida insistențelor autorităților ucrainene.

SHARE

Ministrul de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a apreciat că situaţia tensionată de la graniţa ruso-ucraineană poate fi rezolvată printr-o soluţie paşnică şi a declarat că „diplomaţia reprezintă singura soluţie viabilă”, în ciuda faptului că liderii ucraineni au solicitat în repetate rânduri ajutoare militare concrete din partea Germaniei, care să ajute astfel Kievul în cazul unei invazii ruseşti, informează DPA.

Noua coaliţie de centru-stânga care formează actualul guvern al Germaniei consideră că furnizarea de arme Ucrainei nu ar face decât să escaladeze actuala criză de securitate din regiune.

Baerbock a argumentat că Germania are „o responsabilitate istorică” de a nu vinde arme în zone de conflict, o decizie pe care Kievul o consideră „extrem de frustrantă şi amară”.

Citește și: Ce mai fac polițiștii români: accidente mortale, merg la bordel în uniformă, trafic de migranți

Cu toate acestea, Annalena Baerbock a promis că Berlinul va face tot posibilul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună organizată luni la Kiev împreună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Luna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat public Germania că împiedică inclusiv livrarea de armament defensiv Kievului, de tipul armelor anti-dronă și dispozitive speciale care pot detecta lunetiști camuflaţi.

Citește și: Șoșoacă este rudă cu Djokovic, scrie Vocea Olteniei. Străbunii lor s-au bătut cu turcii, la 1389

„Germania ne-a împiedicat recent să obţinem încărcături de arme anti-dronă şi sisteme împotriva trăgătorilor de elită în cadrul cooperării cu NATO şi care sunt arme exclusiv defensive”, a declarat Zelenski.

Acuzaţii similare au fost lansate şi de către ministrul ucrainean al apărării care a învinovăţit Germania de blocarea furnizării de armament Kievului prin intermediul NATO, în ciuda avertismentelor SUA privind o posibilă invazie rusă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.