Generalul Georgelin, care se ocupa de reconstrucția catedralei Notre Dame, a murit într-o drumeție

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.08.2023 - 21:44
Generalul Jean-Louis Georgelin fusese şef al Statului Major General al Armatei Franceze între 2006 şi 2010 - Foto: Profimedia Images

Persoana responsabilă cu coordonarea reconstrucţiei catedralei Notre Dame din Paris după incendiul din aprilie 2019, generalul Jean-Louis Georgelin, a murit în urma unui accident montan în Pirineii francezi, au confirmat sâmbătă autorităţile.

SHARE

Se crede că Georgelin, care avea 74 de ani şi plecase în drumeţie, a căzut în gol în apropierea portului Faustin, aflat la o altitudine de 2.650 de metri, în departamentul Ariege (din sudul Franţei, situat în regiunea Occitania - n.r.), au declarat surse din Jandarmerie, citate de France Televisions și preluate de agențiile EFE și Agerpres.

Moarte accidentală a persoanei responsabile de reconstrucţia catedralei Notre Dame din Paris

„PGHM (plutonul de jandarmi de munte - n.r.) a intervenit pe pantele Muntelui Valier (...) şi a descoperit cadavrul unui bărbat care a fost identificat oficial drept generalul Georgelin", a declarat un reprezentant al parchetului local, precizând că este privilegiată pista unui accident.

Generalul, care fusese şef al Statului Major General al Armatei Franceze între 2006 şi 2010, a fost numit în decembrie 2019 de preşedintele Emmanuel Macron în fruntea organismului public înfiinţat pentru restaurarea şi conservarea catedralei Notre Dame.

Citește și: Reconstrucția catedralei Notre-Dame ar putea începe în 2022

Din această funcţie de preşedinte, principalele sale misiuni au fost să garanteze desfăşurarea corectă a lucrărilor, cu respectarea termenelor stabilite, şi să informeze publicul şi donatorii cu privire la progresul lucrărilor.

După incendiul din 15 aprilie 2019 care a avariat unul dintre cele mai emblematice monumente ale capitalei franceze, scopul este redeschiderea acestuia pentru slujbe şi vizitatori la sfârşitul anului 2024.

Citește și: Pas important: Schelele montate pe catedrala Notre Dame vor fi date jos. Începe restaurarea

Într-o primă reacţie la dispariţia militarului francez, Macron a postat un mesaj pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter) pentru a sublinia că, "odată cu moartea generalului Jean-Louis Georgelin, naţiunea îşi pierde unul dintre marii săi soldaţi. Franţa (îşi pierde) unul dintre marii săi slujbaşi. Şi Notre Dame (îl pierde) pe artizanul renaşterii sale".

Georgelin studiase la prestigioasa academie Saint Cyr, unde a intrat în 1967 şi a optat pentru infanterie. El a fost comandant al regimentului de infanterie Mutzig înainte de a se alătura Statului Major al Armatei.

După ce a fost promovat la rangul de general de brigadă în 1997, Georgelin s-a alăturat Forţei de Stabilizare pentru fosta Iugoslavie (SFOR).

În 2006, Georgelin a devenit şeful Statului Major al Armatei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te