Generalul bolivian care l-a capturat pe Che Guevara a murit. Devenise erou național

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.05.2023 - 09:21
Che Guevara, în biroul său de ministru al Industriei. Cuba, 1963-Foto: Magnum/Rene Burri
Generalul Gary Prado Salmon-Foto: CatalunyaPress

Generalul bolivian care l-a capturat pe Che Guevara a murit la vârsta de 84 de ani. Devenise erou național după ce l-a capturat pe revoluționarul cubanez născut în Argentina, Ernesto Che Guevara de la Serna.

SHARE

Gary Prado Salmon a murit într-un spital din provincia Santa Cruz din țară, a anunțat sâmbătă pe Facebook fiul său, Gary Prado Arauz.

„Ne lasă o moștenire de iubire, onestitate și har. A fost o persoană extraordinară. Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în această perioadă de agonie. Dumnezeu să vă binecuvânteze", a spus Arauz.

Generalul bolivian care l-a capturat pe Che Guevara a murit

Născut în 1938, Salmon, care a fost paralizat la coloana vertebrală în 1981 după ce a fost împușcat accidental, s-a retras din armată în 1988.

Guevara a fost capturat în Bolivia la 8 octombrie 1967, într-o operațiune comună a armatei boliviene și a Agenției Centrale de Informații (CIA) a SUA, care a învins o insurecție comunistă organizată de Che Guevara.

Un operativ CIA, Felix Rodriguez, a fost prezent și a avut o ultimă convorbire, de două ore, cu celebrul revoluționar, înainte de a fi executat, la 9 octombrie, potrivit unor documente declasificate în 2020, publicate pe nsarchive.gwu.edu

În timpul discuției, Che i-a spus că Fidel Castro nu a fost comunist înainte de succesul Revoluției cubaneze.

Un ofițer de armată l-a executat pe Guevara la o școală din zona rurală La Higuera, 800 de kilometri de capitala administrativă a Boliviei, La Paz.

Che Guevara părăsise Cuba, unde a fost un aliat cheie al liderului comunist Fidel Castro, după triumful revoluției din 1959, pentru a conduce mișcări de gherilă în alte țări, devenind un erou pentru comuniștii din întreaga lume.

Trupul lui Che a fost îngropat într-un loc secret. În 1997, rămășițele sale au fost descoperite, exhumate și returnate în Cuba, unde a fost reîngropat.

Generalul Prado, erou național după capturarea lui Che

După o ambuscadă a grupului de gherilă a lui Guevara, Generalul Prado a fost făcut erou național pentru că a apărat regimul militar bolivian.

El a condus o unitate antrenată de SUA într-o regiune îndepărtată de junglă, unde grupul lui Che Guevara, numărând inițial 120 de luptători, ajunsese la doar 22 de membri.

Citește și: Studiu: Nu suntem singuri în Univers, dar nici în raza de contact a civilizațiilor extraterestre

Generalul Prado a scris o carte despre triumful său din 1967, intitulată „Cum l-am capturat pe Che”.

Casa Albă a urmărit locațiile lui Guevara încă de când a dispărut din vizorul public în Cuba, în 1965.

Citește și: Rusia ar aduce mai mulți soldați în Transnistria sub pretexul unei „amenințări” din partea Moldovei

Cei mai înalți oficiali ai Casei Albe au fost intens interesați să li se confirme moartea lui Che, apoi să o folosească pentru a submina mișcările revoluționare de stânga din America Latină, așa cum descrie o selecție de documente de la Casa Albă și CIA postate în 2020 de Arhiva Securității Naționale.

Președintele Lyndon Johnson însuși a primit actualizări regulate cu privire la locul în care se afla Guevara.

Până la sfârșit, chiar și în fața morții, Che a rămas încrezător că spiritul său va reaprinde într-o zi revoluția din America Latină, potrivit ultimei discuții cu agentul CIA Felix Rodriguez.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te