„Cred că ar fi imprudent. Ar fi o eroare politică, o eroare geopolitică, o eroare strategică, similară erorii strategice comise de (preşedintele rus Vladimir) Putin în Ucraina”, a afirmat şeful statelor majore reunite ale armatei americane, răspunzând la o întrebare în cadrul unei conferinţă de presă.
Insula şi partea continentală sunt guvernate separat din 1949, dar regimul comunist de la Beijing îşi revendică suveranitatea asupra Taiwanului.
Mark Milley nu a afirmat că un atac împotriva Taiwanului este unul iminent.
El spune că îl consideră drept un „actor raţional” pe preşedintele Xi Jinping, recent reales pentru al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist chinez, deci în fruntea Chinei, şi care a declarat că vrea să facă o prioritate din unificarea continentului cu Taiwanul.
Citește și: Zelenski insistă: „Fără îndoială, nu a fost antiaeriana noastră”. Un avion NATO a urmărit racheta
„Cred că evaluează costurile, beneficiile şi riscurile şi cred că va concluziona că un atac asupra Taiwanului într-un viitor apropiat ar fi însoţit de prea multe riscuri şi va fi un fiasco strategic pentru armata chineză”, a apreciat generalul Mark Milley.
O astfel de alegere ar încetini China în eforturile sale de a deveni prima putere economică şi militară mondială, potrivit şefului statului major american.
Citește și: EXCLUSIV VIDEO Wasim Alhaj: „Vreau să construiesc un pod între România și opoziția din Siria
Generalul Milley a opinat de asemenea că războiul din Ucraina şi rezistenţa Kievului, pe cât de feroce pe atât de neaşteptată, oferă învăţăminte importante.
„Una dintre lecţiile de reţinut este că un război este mult diferit în viaţa reală decât pe hârtie', a adăugat el, menţionând că armata chineză nu a mai luptat din 1979 şi 'nu are experienţă” pentru a invada o insulă cu relief accidentat.
„Nu cred că există o tentativă iminentă din partea Chinei de a invada Taiwanul”, declarase şi preşedintele american Joe Biden luni, după întâlnirea cu omologul său chinez Xi Jinping în marja summitului G20 din Bali (Indonezia).
Tensiunile dintre Taiwan şi China au atins cel mai înalt nivel din ultimii ani în luna august, când Beijingul a organizat manevre uriaşe, fără precedent, pentru a protesta faţă de vizita întreprinsă în această insulă de către preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi.