Gazprom a început să reducă volumul gazului livrat în Republica Moldova

DE Edi Neagu | 07.10.2021 - 10:07
Moscova a început să strângă robinetele de gaz. FOTO: Facebook

Autoritățile de la Chișinău spun că Republica Moldova primește doar două treimi din cantitatea de gaz necesară, de la Gazprom.

SHARE

Moldovagaz cere consumatorilor casnici şi agenţilor economici să reducă pe cât posibil consumul de gaze şi să utilizeze surse alternative de combustibil. Solicitarea vine în condiţiile în care, din 1 octombrie, consumul zilnic din țară depăşeşte volumul furnizat de Gazprom, relatează publika.md.

Potrivit Moldovagaz, primim cu o treime mai puțin gaz natural decât e necesar, astfel că sunt utilizate rezervele din conductele magistrale, ceea ce duce la scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor. Compania susţine că, deoarece contractul de livrare a gazelor a fost prelungit cu câteva ore înainte de expirare, Gazprom nu a avut temei legal de a crea rezerve care să fie transportate prin Ucraina spre Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI: Anca Surugiu, partenera de afaceri a miliardarului Dan Petrescu, îi va prelua averea

Potrivit Preşedintelui Consiliului de Administraţie Moldovagaz, Vadim Ceban, solicitarea este adresată în mare parte agenților economici. În acest context, acesta recomandă şi consumatorilor casnici să fie mai atenţi la consumul de gaze în această perioadă.

''Evident că orice optimizarea a consumului şi utilizarea măsurilor de eficienţă energetică la nivel de consumatori casnici va fi salutabil. E vorba de solidaritate faţă de toţi consumatorii să înţeleagă că ziua când pleacă la lucru sau copiii la şcoală să oprească cazanul.'', a spus Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de Administraţie al Moldovagaz.

CITEȘTE ȘI: Interlopul Șoarecu, lăsat lat în cimitir de trei bărbați cu cagule

Reprezentanţii celui mai mare combinat de panificaţie din ţară se arată nemulţumiţi de această solicitare şi afirmă că reducerea consumului de gaze le afectează activitatea.

''Evident că este o veste proastă pentru întreprindere, deoarece o parte din cuptoare lucrează la gaz pentru producerea unui component cum este aburul care este folosit în procesul tehnologic în fabricarea pâinii noi. Vom fi nevoiţi să trecem cazangeria la păcură, iar unele cuptoare - la energia electrică.'', a spus Boris Andros, directorul combinatului de panificației.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.