Gândacii mutanți „atacă” Europa: invadează locuințele și distrug culturile. Care e cauza?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 25.04.2024 - 19:15
Gândacii mutanți „atacă” Europa: invadează locuințele și distrug culturile. Care e cauza? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Încălzirea globală exacerbează o serie de amenințări legate de dăunători, de la gândaci la căpușe africane și lăcuste. De exemplu, s-a raportat recent că gândaci mutanți indestructibili au infestat Spania.

SHARE

Se crede că temperaturile în creștere din Spania sunt responsabile de creșterea numărului de gândaci germani rezistenți la insecticide.

Schimbările climatice ar putea provoca o creștere îngrijorătoare a numărului de infestări de gândaci în Spania, precum și modificări ale compoziției lor genetice.

Până în prezent, în acest an, autoritățile spaniole au raportat o creștere semnificativă a infestărilor - cu 33% față de rata din 2023.

Experții spun că temperaturile ridicate record sunt de vină pentru acești gândaci "mutanți". Căldura crescută înseamnă că ciclurile metabolice ale dăunătorilor se accelerează - iar acest lucru este deosebit de evident în cazul gândacului germanic.

Gândacii mutanți „atacă” Europa: invadează locuințele și distrug culturile. Care e cauza?

Acest lucru este îngrijorător, deoarece această varietate este răspândită în case și în întreprinderile legate de produse alimentare.

Temperaturile mai ridicate decât media înseamnă, de asemenea, că sezonul de reproducere al acestor creaturi se prelungește, iar rezistența lor genetică la insecticidele convenționale a fost îmbunătățită.

Toți acești factori sunt legați de o problemă de sănătate publică mai amplă și mai gravă, fiind raportate tot mai des apariții atât în unități rezidențiale, cât și în cele comerciale.

Citește și: A fost deschisă cea mai mare grădină de lalele din lume. Milioane de flori colorate

Cum au provocat schimbările climatice aceste schimbări la gândacii de bucătărie?

Jorge Galván este director al Asociației Naționale a Companiilor de Sănătate a Mediului (ANECPLA). În cadrul unui interviu acordat ziarului spaniol 20 Minutos, acesta a declarat că experții sunt îngrijorați de faptul că această schimbare genetică face dificilă controlul eficient al populației de gândaci.

Totuși, cei care se ocupă cu controlul dăunătorilor încearcă să lupte împotriva acestei probleme în creștere. Aceștia se îndreaptă spre utilizarea unor metode mai puțin invazive și mai durabile, de la îmbunătățirea practicilor de igienizare la capcane mecanice.

Citeşte şi: Marile firme de tehnologie anunță război cu autoritățile privind drepturile consumatorilor

Necesitatea acestor metode diferite pare să fie încălzirea globală. În ultimii ani, Spania a făcut o trecere treptată de la o climă subtropicală la una tropicală, ceea ce determină perioade active mai lungi pentru dăunători precum gândacii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te