G7 își propune să folosească activele rusești înghețate, pentru a ajuta Ucraina

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.05.2024 - 20:12
G7 își propune să folosească activele rusești înghețate, pentru a ajuta Ucraina - Foto: Profimedia Images

G7 își propune să folosească activele rusești înghețate, pentru a ajuta Ucraina. G7 va explora modalități de a utiliza veniturile viitoare din activele rusești.

SHARE

G7 își propune să folosească activele rusești înghețate, pentru a ajuta Ucraina. G7 va explora modalități de a utiliza veniturile viitoare din activele rusești înghețate, pentru a spori finanțarea pentru Ucraina distrusă de război.

Aşa au declarat sâmbătă șefii financiari din Grupul celor șapte democrații industriale, dar nu au oferit detalii despre cum vor să facă asta.

G7 își propune să folosească activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina

G7 și aliații săi au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din active financiare rusești, cum ar fi monede importante și obligațiuni guvernamentale, la scurt timp după ce Moscova și-a invadat vecinul, în februarie 2022.

„Facem progrese în discuțiile noastre cu privire la posibilele căi de a aduce profiturile extraordinare rezultate din activele suverane imobilizate ale Rusiei în beneficiul Ucrainei”, a declarat G7, la sfârșitul unei întâlniri de două zile, în nordul Italiei, conform Reuters.

Finanțarea pentru Ucraina și întâlnirea puterii în creștere a exporturilor Chinei au fost principalele teme abordate în comentariile miniștrilor de finanțe, în timpul întâlnirii din orașul Stresa, de pe malul lacului.

Citeşte şi: Marea Britanie, gata să împrumute Ucrainei zeci de miliarde de euro din activele băncilor rusești

Statele Unite și-au împins partenerii G7 - Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada - să susțină un împrumut, care ar putea oferi Kievului până la 50 de miliarde de dolari, pe termen scurt.

Cu toate acestea, formularea prudentă a declarației, care nu conține cifre sau detalii, reflectă multe aspecte juridice și tehnice care trebuie rezolvate, înainte ca un astfel de împrumut să poată fi făcut.

Problema va fi discutată acum de liderii G7, la un summit din sudul Italiei, la mijlocul lunii iunie.

Citeşte şi: UE promite ajutor militar Ucrainei de 20 miliarde €. Nu a strâns nici 5 miliarde. Care e motivul?

„Nu suntem încă pregătiți să găsim măsuri suplimentare și clare pentru finanțarea Ucrainei, dar acesta este acum un subiect de muncă intensă”, a declarat ministrul german de Finanțe, Christian Lindner.

Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a spus că Moscova va răspunde dacă G7 va concretiza amenințarea. Guvernul său a preluat deja controlul asupra unor afaceri occidentale active în Rusia.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că un împrumut către Kiev este doar opțiunea principală, pe care liderii G7 o vor lua în considerare luna viitoare, dar ea nu a vrut să „elimine nimic de pe masă, ca o posibilitate viitoare”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te