Se preconizează că unele tabere de migranți din estul Parisului vor fi eliminate ca parte a măsurilor anunțate miercuri de premierul francez Edouard Philippe.
Cele 20 de măsuri anunțate includ cote pentru primirea profesioniştilor, mai multe locuri pentru studenţii străini, trei luni de ședere în Franța înainte ca azilanții să primească asistență medicală neurgentă - din această măsură sunt excluși copiii - procesarea tuturor cererilor de azil în șase luni.
Ministrul francez al Muncii, Muriel Penicaud, a comparat noul sistem cu cel din Canada și Australia, afirmând că „este vorba despre faptul că Franța angajează pe baza nevoilor sale”.
În general, măsurile vizează atragerea profesioniștilor.
„Dorinţa noastră este să alegem cum îi primim: stabilim obiective sau cote cantitative - îmi convin ambele expresii - pentru imigraţia profesioniştilor”, a arătat premierul Philippe.
Până în 2027, Franţa intenţionează să atragă 500.000 de studenţi străini „pentru a-şi accentua influenţa internaţională”.
„Obiectivul nostru este să dublăm numărul de studenţi. Ţara noastră riscă în prezent să rămână în urmă în privinţa atractivităţii internaţionale”, a explicat premierul.
Potrivit aceluiaşi document, Franţa este pe locul al cincilea în lume ca ţară gazdă pentru studenţi străini, în timp ce alte puteri, cum ar fi China, aplică strategii pentru a atrage mai mulţi tineri la studii.
În prezent, conform unor documente bugetare pentru 2020, în Franţa studiază aproximativ 325.000 de străini, iar creşterea numărului acestora este prevăzută şi în strategia "Bun venit în Franţa", lansată în 2018.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a schimbat tonul în privința imigrației, după ce sondajele de opinie arată că lidera de extremă-dreapta, Marine Le Pen, crește în popularitate datorită politicii intransigente față de imigranți.