Franța și Germania nu vor ca rușii să fie interziși în UE. „Să experimenteze sisteme democratice”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.08.2022 - 10:16
Rușii ar putea primi în continuare vize UE

Germania şi Franţa au respins într-un document comun de poziţie propunerea unor ţări membre de a interzice intrarea în Uniunea Europeană (UE) pentru toţi cetăţenii ruşi, informează marţi dpa.

SHARE

 „Trebuie să ne gândim la moduri inteligente de utilizare a importantei pârghii pe care o constituie eliberarea vizelor”, se subliniază în documentul trimis altor ţări membre ale UE înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE ce va avea loc marţi şi miercuri la Praga.

Chiar dacă acceptă faptul că cererile de vize din partea cetăţenilor ruşi ar trebui să fie examinate cu atenţie pentru potenţiale riscuri la adresa securităţii, documentul atenţionează de asemenea împotriva subestimării „puterii de transformare pe care o are experimentarea la prima mână a vieţii în sisteme democratice”.

„Politicile noastre privind viza trebuie să reflecte aceasta şi să continue să le permită oamenilor contacte în cadrul UE cu cetăţeni ruşi care nu au legături cu guvernul rus”, se mai spune în documentul consultat de dpa.

Documentul argumentează în favoarea menţinerii cadrului legal actual ce le permite studenţilor, artiştilor, oamenilor de ştiinţă şi altor profesionişti de primă importanţă să intre în UE indiferent de faptul dacă ei personal se confruntă sau nu cu persecuţii în Rusia, transmite Agerpres.

Citește și: VIDEO Ultimele clipe ale Prințesei Diana. Medic francez: „O femeie frumoasă agoniza. Sfâșietor”

Documentul atenţionează împotriva restricţiilor cuprinzătoare asupra eliberării de vize şi subliniază importanţa de a nu înstrăina generaţii viitoare de ruşi.

De asemenea, atenţionează documentul germano-francez, o interdicţie generală ar putea duce la amplificarea sentimentului naţionalist şi antieuropean în Rusia, unde cetăţenii tind să se alinieze în spatele liderilor lor politici atunci când se simt atacaţi sau victimizaţi de ceea ce sunt considerate acolo forţe externe rusofobe.

Documentul de poziţie germano-francez vine ca răspuns la dezbaterea în curs în cadrul guvernelor ţărilor din UE cu privire la cât de oportun ar fi să le fie interzis ruşilor să călătorească în blocul comunitar în scopuri de recreere, în timp ce oameni continuă să moară în Ucraina ca rezultat direct al invaziei ruse.

Citește și: Simion îl vrea pe omul lui Ponta și Dăncilă candidat la prezidențiale. A lucrat toată viața la stat

România susține suspendarea acordării vizelor Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, marţi şi miercuri, la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE (în format Gymnich), care va avea loc la Praga, în cadrul Preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene.

Referitor la acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi care călătoresc în UE, ministrul român de Externe va susţine suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor, respectiv va exprima deschiderea pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulaţiei cetăţenilor ruşi, cu referire la vizele în scop turistic, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te