Franța: Peste 160.000 de manifestanți împotriva pașaportului sanitar

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 26.07.2021 - 08:04
Franța: Peste 160.000 de manifestanți împotriva pașaportului sanitar. Captură Euronews

La Paris, 28 de polițiști și jandarmi au fost răniți, iar în întreaga țară 70 de protestatari au fost reținuți după ciocnirile între manifestanți și forțele de ordine.

SHARE

161.000 de persoane au manifestat în Franța în acest week-end împotriva restricțiilor ce vor fi impuse prin intermediul pașaportului sanitar și a obligativității vaccinale în cazul personalului sanitar, al angajaților din casele de bătrâni și al serviciilor de urgență - cum este cazul pompierilor, foarte solicitați de la începutul pandemiei de Covid.

Proteste similare au avut loc și în urmă cu o săptămână, când, Ministerul de Interne vorbea de o prezență de 110.000 de manifestanți în întreaga Franță, potrivit RFI.

Mai peste tot în Franța oamenii au coborât în stradă pentru a striga ”libertate„ și pentru a cere demisia președintelui Emmanuel Macron. În total, au fost 170 de proteste iar în Paris au ieșit în stradă peste 10.000 de manifestanți, potrivit Ministerului de Interne. 

Reprezentanți ai mișcării Vestele galbene, personal medical și studenți au făcut parte din manifestanți. Lumea, vaccinată ori nu, a ieșit în stradă cu steaguri tricolore și a protestat calm, cea mai mare parte a timpului. Au fost și incidente la Nantes, Lyon, Toulouse  și Paris spre exemplu.

Citește și: Tokyo 2020. Doi înotători români, calificați în semifinale la 200 m liber și 100 m spate

La Paris, 28 de polițiști și jandarmi au fost răniți, iar în întreaga țară 70 de protestatari au fost reținuți după ciocnirile între manifestanți și forțele de ordine.

Protestatarii vor să fie lăsați să decidă ei singuri dacă se vor vaccina, sau nu, împotriva Covid-19. 

Unul dintre manifestanți susține că deși este vaccinat, este împotriva pașasportului sanitar pe care refuză să îl utilizeze  deoarece, pentru el reprezintă o restricționare a libertăților. 

O altă doamnă, a venit la protest îmbrăcată în haina albă inscripționată cu sigla Hôpitaux de Paris - organismul care se ocupă de spitalele pariziene. Această infirmieră va fi în curând obligată să se vaccineze pentru a putea să lucreze, dar ea refuză. ”Ne-au aplaudat la începutul epidemiei de Covid, am lucrat fără să fim vaccinați iar acum suntem puși la zid. Nu se justifică obligativitatea vaccinării”, este de părere această infirmieră. 

Citește și: Biden reafirmă angajamentul față de Afganistan, iar talibanii au decapitat un „colaborator”

Printre protestatari s-a aflat și un tânăr de 20 de ani care declară că este pregătit să ocoloească legea și să utilizeze un certificat fals pentru a putea să aibă în continuare acces în diversele spații publice. 

La fel ca în cazul mișcării Vestelor Galbene, manifestanții împotriva pașaportului sanitar vor să se mobilizeze în fiecare week-end, pentru a îndupleca guvernul să revină asupra acestei decizii. 

În Paris, la finele zilei de protest, ciocniri au avut loc între aproximativ 200 de manifestanți și forțele de ordine, pe Champs-Élysées. (Mai multe informații pe RFI)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te