Franța, mesaj ferm pentru aliații europeni: „Trebuie să contracarăm Rusia fără să-i declarăm război”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.03.2024 - 08:24
Franța, mesaj ferm pentru aliații europeni: „Trebuie să contracarăm Rusia fără să-i declarăm război” - Foto: Profimedia images

Franța, mesaj ferm pentru aliații europeni. Într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI, ministrul francez de externe, Stephane Sejourne, a subliniat necesitatea contracarării Rusiei fără a recurge la declarații de război

SHARE

"Suntem într-un moment de cotitură care necesită să ne opunem Rusiei și să jucăm un joc de putere pentru a proteja interesele francezilor și europenilor", a adăugat el.

Franța, mesaj ferm pentru aliații europeni: „Trebuie să contracarăm Rusia fără să-i declarăm război”

Sejourne a insistat asupra necesității de a continua sprijinul pentru Ucraina, exprimând convingerea că este vital să se mențină acest suport.

Interviul a avut loc după declarațiile președintelui francez, Emmanuel Macron, care a subliniat la Praga că aliații Ucrainei trebuie să fie solidari și să nu cedeze în fața unei Rusii care nu are planuri să se oprească în Ucraina.

Macron a afirmat că își asumă responsabilitatea pentru declarațiile controversate referitoare la posibilitatea trimiterii de soldați occidentali în Ucraina în misiuni de sprijin necombatante.

Citește și: Franţa propune Ucrainei spriijin pe impactul ecologic al distrugerii Barajului Nova Kahovka

În ceea ce privește această posibilitate, majoritatea țărilor occidentale au respins deja categoric acest scenariu.

Referindu-se la afirmațiile președintelui Macron, Sejourne a subliniat că este necesar să se contracareze Rusia fără a declanșa un război împotriva acesteia, menționând că acesta este cadru stabilit de președintele Republicii.

Sejourne a subliniat, de asemenea, că Franța poate discuta cu Rusia pe baza unei poziții de egalitate, evidențiind că mesajele transmise de Franța și de europeni reprezintă un element al unui raport de forță cu Rusia.

Citește și: Macron anunță „coaliția” pentru furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina

Ministrul francez de externe a avertizat că dacă Ucraina va cădea, Rusia ar putea fi tentată să întreprindă acțiuni, cu riscul creșterii tensiunilor și a unui posibil conflict. 

"Franţa vorbeşte într-un cadru puţin diferit, este o putere dotată (cu arme nucleare). Cred că Franţa poate vorbi cu Rusia de la egal la egal".

"Mesajele care au fost trimise de Franţa şi de europeni sunt un element al unui raport de forţă" cu Rusia, potrivt AFP.

Dacă Ucraina cade, probabil că Rusia va avea nişte veleităţi, iar dacă Rusia are veleităţi, este un risc de război; vor exista consecinţe în cascadă şi nu am prea multe speranţe de la Uniunea Europeană (...), trebuie să evităm acest scenariu", a spus Sejourne. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te