Franța, exclusă din pactul strategic SUA-Australia-Marea Britanie. Macron vrea armată UE

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.09.2021 - 00:53
Emmanuel Macron va convoca un summit privind apărarea europeană/foto: getty

Franța a denunțat joi „regretabila decizie” a SUA, Marii Britanii și Australiei de a forma o nouă alianță de securitate Indo-Pacific care exclude Parisul. Frustrarea are și o cauză financiară: Australia urma să cumpere submarine franceze.

SHARE

Înalți oficiali ai Guvernului francez au subliniat că măsura „întărește nevoia de a ridica problema autonomiei strategice europene cu voce tare și clară”.

Formarea AUKUS înseamnă că Australia va renunța la Programul viitor al submarinelor (FSP) cu Franța și va opta pentru submarine cu propulsie nucleară împreună cu noii săi aliați.

Într-o declarație comună, Jean-Yves Le Drian și Florence Parly, miniștrii francezi pentru Afaceri Externe și Forțele Armate, au declarat că decizia SUA a condus la „excluderea unui aliat și partener european într-un moment în care ne confruntăm cu provocări fără precedent ăn regiunea indo-Pacificică”.

Ei au subliniat că această mișcare „semnalează o lipsă de coerență pe care Franța nu o poate decât observa și regreta”.

Citește și

China acuză Australia, SUA şi Regatul Unit că subminează pacea prin noul lor parteneriat strategic

Joe Biden se aliază împotriva Chinei cu Australia și Marea Britanie

Aceștia au criticat decizia care este „contrară literei și spiritului cooperării care a predominat între Franța și Australia, bazată pe o relație de încredere politică”.

Președintelui SUA, Joe Biden, i s-au alăturat premierul britanic Boris Johnson și prim-ministrul australian Scott Morrison prin video, în timp ce el a anunțat alianța AUKUS.

Subliniind importanța acestuia, cei trei lideri au declarat că pactul va contribui la asigurarea păcii și stabilității în zona Indo-Pacific pe termen lung.

Deși niciunul dintre ei nu a menționat China, necesitatea de a întări regiunea împotriva atacurilor de la Beijing a fost subliniată pe tot parcursul conferinței de presă.

SUA au căutat, de asemenea, să își consolideze parteneriatele cu alte națiuni regionale, inclusiv Japonia, Filipine, Coreea de Sud și Thailanda.

În replică, președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că va convoca un summit privind apărarea europeană care implică „toate puterile continentale relevante”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.