Capsula "Freedom" din generaţia Crew Dragon, având la bord trei astronauţi NASA şi un coleg italian din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), a amerizat cu bine la capătul unui zbor autonom de 5 ore. Amerizarea a avut loc la ora 20:55 GMT, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Capsula "Freedom" şi-a început misiunea la 27 aprilie. Echipajul acestei misiuni denumite Dragon Crew-4 a fost format din astronauţii NASA Kjell Lindgren, 49 de ani, Jessica Watkins, 34 de ani, şi Bob Hines, 47 de ani. Comandantul misiunii a fost astronautul italian Samantha Cristoforetti, 45 de ani.
În mai puţin de o oră echipele de recuperare au ridicat capsula Crew Dragon pe un vas special şi echipajul a putut ieşi din capsulă, revenind pe Pământ după o misiune de peste 24 de săptămâni.
Capsula Crew Dragon Freedom, imediat după aterizare - Foto: Profimedia Images
Astronauţii au fost supuşi unui control medical de rutină la bordul vasului şi apoi au fost transportaţi cu un elicopter în Florida.
Citește și: 24 de persoane trimise în judecată de DIICOT pentru trafic de droguri și pentru spălare de bani
În cursul revenirii de pe orbită, capsula Crew Dragon a suportat temperaturi exterioare de 1.930 de grade Celsius. În ultimul stadiu al coborârii, două seturi de paraşute s-au deschis deasupra capsulei, încetinindu-i căderea până la aproximativ 24 km/h, viteză la care a avut loc amerizarea în apropiere de Jacksonville, Florida.
Capsula Crew Dragon Freedom este recuperată - Foto: Profimedia Images
În timpul şederii la bordul SSI, echipajul a înconjurat Terra de 2.720 de ori (aproximativ o dată la fiecare 90 de minute), parcurgând aproximativ 116 milioane de kilometri în spaţiu, conform datelor NASA.
Această misiune a avut drept obiective principale derularea de cercetări cu privire la modul în care microgravitaţia influenţează celulele umane, funcţionarea sistemului imunitar, sănătatea tractului gastrointestinal şi alţi indicatori de nutriţie.
Astronautul ESA (Agenția Spațială Europeană) Samantha Cristoforetti este ajutată să iasă din nava spațială SpaceX Crew Dragon Freedom la bordul navei de recuperare SpaceX Megan - Foto: Profimedia Images
De asemenea, au fost desfăşurate experimente cu privire la modul în care se comportă focul şi combustibilii în microgravitaţie, precum şi cultivarea de plante pe suport de aer sau lichid în locul solului.
Citește și: S-a aflat primul salariu al Andreei Marin. Îmi ajungea doar de un sacou. La "Surprize" primeam puțin
Întoarcerea lor din misiune s-a produs la o săptămână după ce următorul echipaj, cel al misiunii Dragon Crew-5, a ajuns la bordul SSI. Echipajul Crew-5 este format dintr-un cosmonaut rus, doi astronauţi NASA şi unul japonez.
Momentul amerizării capsulei SpaceX Crew Dragon Freedom - Foto: Profimedia Images
La bordul SSI se mai află doi cosmonauţi ruşi şi unul american, care au urcat pe orbită la bordul unei capsule Soiuz în luna septembrie. Unul dintre cosmonauţii ruşi, Serghei Prokofiev, a preluat comanda SSI de la Samantha Cristoforetti.
Staţia Spaţială Internaţională, de mărimea unui teren de fotbal american, a fost ocupată permanent din anul 2000 şi până în prezent şi este operată în cadrul unui parteneriat ruso-american, cu particparea Canadei, Japoniei şi altor 11 state europene, mai notează Reuters, citată de Agerpres.