FOTO& VIDEO Cum arăta Mariupol înainte să fie cucerit de ruși și transformat în ruină. O bijuterie

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.05.2022 - 13:22
FOTO& VIDEO Cum arăta Mariupol înainte să fie cucerit de ruși și transformat în ruină. O bijuterie / Profimedia/twitter
Twitter
FOTO& VIDEO Cum arăta Mariupol înainte să fie cucerit de ruși și transformat în ruină. O bijuterie / profimedia

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că garnizoana din „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă, iar Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile militarilor lor.

SHARE

Garnizoana „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă”, se arată într-un comunicat al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Citește și: VIDEO Rușii au cucerit Mariupol. De ce este victoria armatei lui Putin o lovitură pentru Ucraina

”Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului lor”, se arată în comunicat, citat de news.ro.


”Apărătorii din Mariupol sunt eroi ai timpului nostru. Ei vor rămâne pentru totdeauna în istorie: unitatea specială „Azov”, Brigada 12 a Gărzii Naţionale a Ucrainei, Brigada 36 Separată de Marină, grăniceri, poliţie, voluntari, Apărarea Teritorială a Mariupol”, se mai precizează în comunicat.

Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal asediată, inclusiv 53 grav rănite, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar.


 
Într-o declaraţie video emisă luni seara, Malyar a spus că împreună, Ministerul Apărării, Forţele Armate ale Ucrainei, Garda Naţională şi Serviciul Grăniceri au lansat o operaţiune de salvare a apărătorilor Mariupolului blocaţi pe teritoriul uzinei Azovstal.

Citește și: Soldații ruși se plâng că ucrainenii au „Bayraktar” și primesc continuu arme noi din Occident
 
Ea a precizat că „53 de persoane rănite grav au fost evacuate din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk pe teritoriul Republicii Populare Doneţk, pentru îngrijiri medicale”. Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka, prin coridorul umanitar.

Mariupol este oraș în sud-estul Ucrainei, din regiunea Donețk

Este un port pe țărmul de nord al mării Azov. 

Are o populație de 450 mii loucuitori.

În 1882 orașul a fost legat de calea ferată din bazinul Donețului (Donbas) și a devenit un port important în Donbas. Orașul a fost redenumit în Jdanov în 1948 în cinstea lui Andrei Aleksandrovici Jdanov, decedat în 1948, un funcționar de rang înalt al Partidului Comunist care s-a născut acolo. Numele anterior al orașului, Mariupol, a fost restabilit în 1989. În martie 2014, Rusia a anexat ilegal republica autonomă ucraineană Crimeea și a pus la cale o revoltă separatistă în Donețk. Pe 13 aprilie 2014, separatiștii pro-ruși susținuți de ruși, în încercarea de a lega pe uscat Rusia și Crimeea ocupată, au preluat controlul asupra Mariupolului și l-au inclus în așa-numita lor „Republică Populară Donețk”. După lupte grele, Mariupol a fost eliberat de batalioanele de voluntari ucraineni (în special Batalionul Azov) pe 13 iunie 2014.

Orașul a fost asediat în timpul invaziei ruse a Ucrainei în 2022, luptele de stradă au fost intense, iar trupele ruse au bombardat fără discernământ zonele civile, o mare parte din oraș fiind distrus; Mariupol a fost apărat de regimentul Azov, pușcași marini ucraineni, brigăzi motorizate, o brigadă a Gărzii Naționale, baricadați în sisteme de tuneluri sub fabrica de oțel Azovstal. Mariupolul este un centru industrial important cu uzine mari de siderurgie (combinatul metalurgic Azovstal, Combinatul metalurgic Ilici), cocsochimice, construcții de mașini, fabrici alimentare. După Odesa, Mariupol este al doilea port maritim ca mărime din Ucraina și este baza unei flote de pescuit, iar un canal dragat duce în largul mării. Pe litoralul de lângă Mariupol se află o stațiune balneoclimaterică. Conform recensământului din 2001, în teritoriul subordonat consiliului orașului Mariupol locuiau 514.548 de persoane, dintre care 492.176 de persoane în orașul Mariupol, din care 48,7% erau ucraineni, 44,4% ruși, 4,3% greci, 0,8% bieloruși, 0,2% armeni, 0,2% evrei, 0,2% bulgari, 1,2% alte naționalități (wikipedia).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te