FOTO Prima imagine cu Navalnîi după ieșirea din comă. Opozantul lui Putin anunță că revine în Rusia

DE Alexandru Pop | 15.09.2020 - 16:10
Navalnîi și apropiații/FOTO: Instagram

Celebrul critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi, plănuiește să se întoarcă în Rusia, imediat ce se recuperează după otrăvire, a scris New York Times, luni, citând un oficial german de securitate, scrie The Moscow Times. El a publicat, pe Instagram, o imagine din patul de spital.

SHARE

"Salut. Aici Navalnîi. Mi-e dor de voi. De abia pot să fac ceva, dar ieri am putut să respir de unul singur toată ziua. Nu am folosit vreun ajutor din afară, nici măcar cea mai simplă valvă în gâtul meu. Mi-a plăcut foarte mult. Un proces uimitor, subestimat de către mulți. Recomand", a scris acesta la poza publicată marți pe Instagram, potrivit Digi24.

Știrea privind planurile liderului opoziției din Rusia vine ca urmare a relatărilor paramedicilor ruși, transmise de Reuters, care contrazic teoria Moscovei că Navalnîi a intrat într-o comă din cauza unei tulburări metabolice sau a glicemiei ridicate.

Paramedicii siberieni care l-au văzut pe Navalnîi după ce s-a îmbolnăvit într-un avion pe 20 august au observat o imagine clinică de otrăvire, patru din cinci surse medicale anonime au declarat pentru Reuters.

“Toată lumea era sigură că a fost o otrăvire”, a declarat o sursă care a observat tratamentul lui Navalnîi într-un spital din orașul Omsk.

Două zile mai târziu, Navalnîi a fost transportat pe calea aerului în Germania, unde oficialii au spus că au fost ”dovezi fără echivoc” că a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Novichok. O sursă din spitalul Omsk a declarat pentru Reuters că administrația de la Kremlin a ordonat ca, la externare, Navalnîi să fie transportat aerian la Berlin, o informație negată de către Moscova.

Între timp, New York Times a citat un oficial german de securitate spunând că Navalnîi a vorbit cu un procuror german despre planurile de a se întoarce în Rusia imediat ce se recuperează.

“Nu plănuiește să meargă în exil în Germania. Vrea să meargă acasă în Rusia și vrea să-și continue misiunea”, a spus oficialul.

NYT a citat oficialul german spunând că Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, părea lucid. Spitalul Charité din Berlin a declarat, luni, că Navalnîi a fost scos de pe ventilator și a reușit să se ridice din pat pentru scurte perioade de timp.

“Este complet conștient de condiția sa, este complet conștient de ce s-a întâmplat și este complet conștient unde este”, a declarat oficialul german, pentru NYT.

Publicația a adăugat că liderul opoziției nu va coopera în solicitarea Rusiei de a investiga împreună cu Germania atacul.

Germania a transmis că se așteaptă ca Rusia să răspundă la întrebări despre otrăvirea lui Navalnîi, în vreme ce Rusia a respins sugestiile că statul a jucat un rol în incident. Rusia s-a mai plâns că Germania a ignorat cererea sa de a vedea dovezi că Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok.

Asociații lui Navalnîi au încercat, însă au eșuat să facă autoritățile rusești să deschidă o investigație penală pentru tentativă de omor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te