FOTO „Barca dronă” USV a Ucrainei, pregătită să lovească marina rusă din Sevastopol

DE Daniel Toșa | 22.09.2022 - 10:48
„Barca dronă” USV a Ucrainei, pregătită să lovească marina rusă din Sevastopol - FOTO: Twitter/@UAWeapons

O navă cu drone, cunoscută sub numele de USV pare să se fi strecurat printre patrulele marinei ruse. Dispozitivul a fost găsit pe o plajă din apropierea bazei majore a marinei ruse din Sevastopol, în Crimeea.

SHARE

Ucraina, confruntându-se cu o forță convențională mult mai mare și impunătoare, s-a dovedit capabilă de inovație și improvizație.

O USV (navă de suprafață fără echipaj) neidentificată a fost găsită astăzi pe o plajă din apropierea bazei navale majore a Rusiei de la Sevastopol.

Nava dronă se află chiar la intrarea în port și se află într-o zonă folosită de marina rusă. Se află la aproximativ 150 de mile nautice de coastele controlate de Ucraina.

Implicația clară este că USV-ul necunoscut anterior este operat de Ucraina.

Imagine

Nava dronă USV, noua „jucărie” a Ucrainei

Nava este propulsată de un singur motor, montat în interior, care acționează un jet de apă dirijabil. Acest lucru sugerează o performanță relativ ridicată, fiind făcută pentru viteză. Și o navă atât de mică, de mărimea unui caiac, ar avea probabil o semnătură radar foarte mică.

Există o serie de senzori de-a lungul părții superioare. Cel principal este o cameră montată pe catarg și un dispozitiv de tip FLIR (dispozitiv de monitorizare cu inflaroșu).

Acesta este probabil principalul senzor pentru direcție și cunoașterea situației. În spatele camerei se află o antenă plată, probabil pentru navigație și/sau comunicare.

La prova există o cameră sau un senzor mai mic, care pare să fie fixat în față. În prova există doi senzori orientați spre înainte.

Imagine

Rol posibil: Ambarcațiune cu explozibili

Fotografiile nu arată interiorul dispozitivului. Forma sa curbată, cu întărituri exterioare, sugerează un focos. Este posibil să fie o bombă lansată din aer sau un obuz de artilerie, îndreptat spre înainte și posibil înclinat în jos.

Mergând mai departe, o teorie este că acest dispozitiv este proiectat să lovească o altă navă și să detoneze, ca o interpretare modernă a unei bărci explozive. Acest lucru explică, de asemenea, grupul de senzori de la prova.

Bărcile explozive nu sunt noi și, ocazional, au avut mari succese. Acest design, dacă despre asta este vorba, pare în mod inerent sensibil.

Ele au fost lansate de italieni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și sunt folosite și astăzi. Cel mai recent, în Marea Roșie, Mișcarea Houthi, susținută de Iran, le-a folosit cu oarecare efect pe cele controlate de la distanță.

Iar apariția sa pe o plajă din Sevastopol sugerează că are raza de acțiune necesară pentru a fi utilă în război.

Imagine

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te