VIDEO A doua corvetă ucraineană invizibilă, lansată la apă. Când va intra în luptă în Marea Neagră?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.08.2024 - 09:32
A doua corvetă ucraineană invizibilă, lansată la apă. Când va intra în luptă în Marea Neagră? - Foto: Profimedia images
A doua corvetă ucraineană invizibilă, lansată la apă. Când va intra în luptă în Marea Neagră? - Foto: Profimedia images
A doua corvetă ucraineană invizibilă, lansată la apă. Când va intra în luptă în Marea Neagră? - Foto: Profimedia images
A doua corvetă ucraineană invizibilă, lansată la apă. Când va intra în luptă în Marea Neagră? - Foto: Profimedia images

A doua corvetă ucraineană, lansată la apă în Turcia. A doua dintre cele două noi corvete multirol comandate de Ucraina în 2020 a fost lansată la apă în Turcia pe 1 august 2024.

SHARE

Contractul pentru construirea a două corvete din clasa ADA pentru marina ucraineană între Ministerul Apărării din Ucraina și constructorii de nave turci a fost încheiat în decembrie 2020.

A doua corvetă ucraineană, lansată la apă în Turcia. Când va intra în luptă în Marea Neagră?

Construcția primei, denumită Hetman Ivan Mazepa, a început în septembrie 2021 și a fost lansată la apă la 2 octombrie 2022.

Construcția celui de-al doilea, Hetman Ivan Vyhovsky, a început în 2023 și a fost lansat la 1 august 2024. Nava ar urma să fie operațională în 2027.

Potrivit căpitanului primei nave, Volodimir Uhlinski, aceasta este deja supusă testelor de navigație. El se așteaptă ca toate lucrările la ambele nave să fie finalizate mai devreme decât era programat.

Cât de puternică este Corvetă din clasa ADA

Corveta antisubmarin modernă din clasa ADA a fost dezvoltată inițial pentru a sprijini operațiunile antinavă și patrularea de coastă ale Marinei turce. Designul său încorporează tehnologii, materiale și forme "stealth" (invizibile n.red).

Construcția primei nave din clasa ADA a marinei turcești a început în 2005, în prezent fiind în funcțiune patru nave.

Deplasarea navei este de 2 400 tone, cu o lungime de 99,5 metri și o lățime de 14,4 metri.

Echipajul normal al corvetei este de 93 de persoane, dar poate fi extins pentru a include încă 13 persoane.

Este înarmată cu tunul italian OTO Melara Super Rapid de 76 mm răcit cu apă care, în ciuda faptului că a fost dezvoltat în anii 1960, numeroasele îmbunătățiri și modernizări îl transformă într-o armă "bestseller" aleasă de mulți utilizatori, inclusiv US Navy.

Rază de acțiune de 16 km

Cu o rază de acțiune de 16 kilometri și o cadență de tragere de 120 de cartușe pe minut, arma este ideală pentru a ataca ambarcațiuni rapide și nave mici, structuri terestre și ținte aeriene de altitudine medie și joasă.

Tunul de 76 mm utilizează o gamă largă de muniție împotriva diferitelor ținte, iar rata sa de foc sporită face posibilă distrugerea rachetelor antinavă și a aeronavelor de mare viteză. Împotriva țintelor aeriene, tunul folosește proiectile de fragmentare cu explozibil ridicat "Multirole OTO Munition" (MOM) cu șrapnel cubic de tungsten preformat care extinde zona de avarie. Împotriva țintelor de suprafață folosește obuze semi-perforante.

De asemenea, poate lansa proiectile ghidate "Driven Ammunition Reduced Time of flight" (DART), ale căror comenzi radio și un fitil de proximitate le fac deosebit de eficiente împotriva țintelor maritime și aeriene manevrante, inclusiv a dronelor maritime fără pilot de mare viteză.

Sisteme de protecție anti-rachetă

Corveta este protejată împotriva rachetelor de croazieră, bombelor planante, avioanelor cu aripi fixe și rotative și UAV-urilor de către rachetele franceze sol-aer lansate vertical "Missile d'Interception, de Combat et d'Auto-défense" (VL-MICA) pentru orice vreme.

Sistemul MICA poate lansa rachete care utilizează o varietate de sisteme de ghidare, care în timpul testelor de tragere au doborât o rachetă de croazieră la 10 kilometri de navă și au interceptat cu succes un UAV la o distanță de 12 kilometri.

Corvetele din clasa ADA au un heliport pentru elicopterul multirol S70-B Seahawk, care poate transporta membri ai echipajului și poate efectua operațiuni de recunoaștere și căutare și salvare (S&R).

Alte armamente includ tunul antiaerian turcesc Korkut de 35 mm montat pe elicopter și stațiile de arme cu telecomandă STAMP de 12,7 mm (RCWS) montate pe ambele părți ale corvetei.

Corverta va fi dotată cu temuta rachetă „Harpoon”

Corveta ucraineană Hetman Ivan Vyhovsky va fi înarmată cu sistemul american de rachete antinavă RGM-84 Harpoon, care conține opt rachete. Racheta Harpoon utilizează o localizare radar activă și zboară între doi și patru metri deasupra suprafeței, ceea ce o face atât foarte greu de interceptat de o navă inamică, cât și proiectată să lovească foarte aproape sau chiar sub linia de plutire.

Raza de acțiune a Harpoon variază de la 140 la 315 km, în funcție de modificare. Masa focosului este de aproximativ 220 kg.

Corveta va avea, de asemenea, două tuburi de torpile de 324 mm pentru lansarea torpilelor MU90 Impact care fac 50 de noduri (93 km/h / 58mphcu o rază efectivă de acțiune de 10 - 25 kilometri (6 - 15,5 mile).

Corveta este echipată cu un sistem integrat de management al luptei care coordonează pe deplin funcționarea tuturor sistemelor de navigație și armament de la bord. Alte echipamente includ un sonar realizat cu ajutorul materialelor nanoîmbunătățite pentru detectarea eficientă a țintelor subacvatice, senzori și dispozitive de avertizare cu expunere laser care asigură o conștientizare maximă a amenințărilor și o protecție fiabilă, potrivit KievPost.

Pentru a respinge atacurile, corveta utilizează, de asemenea, mijloace de război electronic la bord și reflectoare dipolare. Acestea din urmă se prezintă ca ținte false pentru rachetele antinavă, deviind astfel amenințarea. Un radar 3D detectează țintele aeriene, iar un radar cu destinație specială controlează precizia focului.

Un sistem de înaltă precizie cu hărți electronice ajută echipajul să traseze eficient rutele și să evite amenințările. Toate sistemele auxiliare, inclusiv generarea și distribuția energiei electrice, sunt controlate printr-un sistem automatizat care poate detecta un incendiu și chiar să activeze stingătoarele odată și oriunde acesta se produce. Sistemul poate, de asemenea, să informeze echipajul cu privire la disfuncționalități și daune.

Hetman Ivan Mazepa transportă deja aproape toate sistemele de arme menționate mai sus, cu excepția lansatoarelor Harpoon și de torpile: acestea vor fi montate la în timpul etapelor finale de construcție.

Potrivit constructorilor de nave turci, cele două corvete pe care le construiesc pentru Ucraina diferă de cele construite pentru marina turcă. Detaliile nu sunt dezvăluite, dar designul celor ucrainene ar putea prevedea integrarea cu sistemele de armament ucrainene. De exemplu, înlocuirea RGM-84 Harpoon cu sistemul ucrainean de rachete Neptune.

De asemenea, este posibil ca heliportul pentru elicopterele S70-B Seahawk să fi fost reproiectat pentru alte tipuri, iar centrala electrică a fost cel mai probabil modificată sau înlocuită.

Timpul va arăta cum va utiliza Marina ucraineană ambele corvete, dar este sigur că acestea vor deveni parte integrantă a acesteia, operând în coordonare cu sistemele de recunoaștere radar cu rază lungă de acțiune, artileria de coastă cu tuburi și rachete, aviația și sistemele fără pilot. Este vorba despre un nou tip de forță navală capabilă să desfășoare operațiuni militare de nouă generație care sunt denumite în mod colectiv "net warfare".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te