Fostul șef NATO, Anders Fogh Rasmussen, știe cum se poate rezolva „problema” cu rușii și Ucraina

DE Elena Andrei | 11.10.2022 - 19:11
Anders Fogh Rasmussen/foto: Profimedia Images
Anders Fogh Rasmussen/foto: Profimedia Images

Statele Unite trebuie să implementeze Pactul de Securitate de la Kiev pentru a rezolva „problema” cu Rusia și pentru a aborda apoi problema mai de lungă durată cu China, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen,.

SHARE

La 13 septembrie, biroul prezidențial ucrainean a publicat un proiect de acord privind garanțiile sale de securitate.

Documentul propune semnarea unui acord obligatoriu între Ucraina și SUA, UE și o serie de alte țări.

Planul nu limitează aspirația Ucrainei de a adera la NATO și nici nu prevede un statut neutru sau participarea Rusiei ca garant de securitate.

„Dacă vom reuși, garanțiile de securitate pentru Ucraina ar putea rezolva problema cu Rusia, pentru că este în interesul SUA să aibă un partener puternic și stabil în Europa de Est ca un bastion împotriva atacurilor rusești. Dacă au stabilitate în Europa, SUA pot dedica mai multe resurse pentru adevărata provocare globală pe termen lung: China", a declarat fostul șef al NATO într-un interviu publicat în Foreign Policy.

Citește și

VIDEO Putin amână nucleara. Revine la „arma” pe care a experimentat-o ca să câștige timp: refugiații

Rusia provoacă Moldova la „acțiuni militare" în Transnistria. Dă vina pe „forțe externe”

Potrivit lui Rasmussen, pactul este o codificare formală a sprijinului occidental pentru Ucraina.

Planul pe care Rasmussen îl modelează împreună cu șeful biroului prezidențial ucrainean, Andrei Iermak, încă din luna mai, a fost deja prezentat mai multor țări NATO.

Actualii și foștii oficiali care au fost informați cu privire la pactul de securitate au declarat pentru Foreign Policy că, deși alianța "ține ușa deschisă" pentru Ucraina, este puțin probabil ca aderarea acesteia să se producă în termen scurt, deoarece conflictul armat continuă.

„Toată lumea recunoaște că, mergând mai departe, Ucraina are nevoie de unele angajamente codificate. Cumva trebuie să fie mai puțin decât Articolul 5 (din tratatul NATO ), dar mai mult decât Memorandumul de la Budapesta. Toată lumea este dispusă să se studieze documentul, dar va fi foarte dificil să se lucreze pe fond astfel încât toate guvernele noastre să fie de acord", a declarat un diplomat de rang înalt din Europa Centrală.

Memorandumul de la Budapesta a fost semnat de liderii Ucrainei, Rusiei, Marii Britanii și SUA la 5 decembrie 1994. Conform acestuia, Ucraina s-a debarasat de arsenalul său nuclear, în timp ce Rusia, SUA și Marea Britanie au oferit garanții de securitate Kievului.

Comentând Pactul de securitate de la Kiev, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că liderii de la Kiev sunt singurii care pot oferi garanții de securitate Ucrainei.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te