Fostul patron al Chelsea Londra, acord secret de 40 de milioane de dolari cu „portofelele” lui Putin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.11.2023 - 13:46
Fostul patron al Chelsea Londra, acord secret de 40 de milioane de dolari cu „portofelele” lui Putin - Foto: Profimedia images
Fostul patron al Chelsea Londra, acord secret de 40 de milioane de dolari cu „portofelele” lui Putin - Foto: Profimedia images

Oligarhul rus Roman Abramovici, fostul patron al clubului de fotbal Chelsea Londra și interpușii așa-ziși "portofelele" lui Vladimir Putin au încheiat un acord secret de milioane de dolari, fapt ce i-a permis dictatorului de la Kremlin să finanțeze mașinăria de război.

SHARE

Oligarhul rus Roman Abramovici, care se află sub sancțiuni din partea Marii Britanii și a UE, a negat legăturile financiare cu dictatorul rus Vladimir Putin, dar documente declasificate din Cipru au devenit noi dovezi care îi leagă de o afacere secretă de 40 de milioane de dolari încheiată în 2010. 

Fostul patrol al Chelsea Londra, acord secret de 40 de milioane de dolari cu „portofelele” lui Putin

Afacere secretă de milioane de dolari a devenit cunoscută datorită scurgerii unor documente secrete. 

Înainte de aceasta, acordul a fost complet clasificat. Acest lucru a fost posibil datorită rețelei complexe a companiei din Cipru și din Insulele Virgine Britanice. Se știe că cele două companii Finoto Holdings și Grosora Holdings (înființate în 2003) aparțin Sara Trust Settlement, al cărui proprietar final este Abramovici.

În septembrie 2003, aceste două firme au cumpărat fiecare câte 12,5% din acțiunile gigantului rusesc de publicitate Video International pentru 130.000 de dolari. Prețul a fost semnificativ subevaluat, deoarece la momentul tranzacției compania era liderul pieței de publicitate TV din Federația Rusă.

În următorii șapte ani, Abramovici a deținut o participație la Video International. Compania a anunțat o cifră de afaceri de peste 2 miliarde de dolari. În această perioadă, au fost plătite dividende de 30 de milioane de dolari către Finoto și Grosora.

Citește și: Abramovici și-a „dat” averea ca să scape de sancțiuni: 4 miliarde $ pe numele celor 7 copii ai săi

În 2010, cifra de afaceri a Video International a fost de 3 miliarde de dolari. Dar companiile lui Abramovici și-au vândut acțiunile altor firme pentru 20 de milioane de dolari, ceea ce este mult mai puțin decât valoarea de piață. Acțiunile au fost cumpărate de firme deținute de Serhiy Roldugin și Oleksandr Plekhov. Acestea sunt supra-numite și "portofelele" lui Putin.

Serhiy Roldugin este un vechi prieten al lui Putin. El este violoncelist și director artistic al Casei de Muzică din Sankt Petersburg. Se știe că Roldugin a fost cel care i-a făcut cunoștință lui Putin cu prima sa soție, Lyudmila Shkrebneva. Mai mult, Roldugin a devenit nașul fiicei lor mai mari.

Oleksandr Plekhov este un alt prieten apropiat al lui Putin din Sankt Petersburg. Este un fost biochimist, dar acum a devenit prosper om de afaceri, la fel ca majoritatea „prietenilor” lui Putin.

Citește și: VIDEO După ce l-a otrăvit cu cloropicrin, Putin l-a interzis pe Abramovici în presa de stat

Roldugin și Plekhov sunt acuzați că sunt "portofelele" lui Putin, ceea ce înseamnă că dețin în secret bani și active în numele acestuia. Ei sunt numiți "gardienii averii offshore a lui Putin".

Cipru, „seiful” secret a lui Putin

De remarcat este faptul că, în rândul elitei rusești, Cipru este popular ca loc de stocare a banilor offshore. Cu toate acestea, după ce Rusia a atacat Ucraina, Cipru a fost amenințat.

Cipru este membru al UE și, prin urmare, multe persoane apropiate lui Putin care păstrau fonduri în off-shore-uri cipriote au fost sancționate. Sancțiunile au arătat că Ciprul nu poate fi folosit de oligarhii ruși pentru a susține ordinele lui Putin. Jurnaliștii britaninci de la BBC adaugă că există semne că Ciprul este posibil să își facă „ordine în afaceri”.

Abramovici și războiul lui Putin în Ucraina

Oligarhul Roman Abramovici este considerat un apropiat al lui Putin, deși el însuși neagă aceste afirmații. Guvernele Marii Britanii și UE l-au numit pe Abramovici un oligarh pro-Kremlin și au impus sancțiuni împotriva sa în martie 2022.

Oligarhul rus a deținut unul dintre cele mai galonate cluburi de fotbal lume - "Chelsea londra" din 2003. După invazia rusă din Ucraina, a fost înlăturat din funcția de director din cauza sancțiunilor și a legăturilor cu dictatorul Putin și a reușit într-un final să-i vândă clubul lui Todd Boehly, un afacerist american, pentru aproximativ 2.923 miliarde de euro.

Roman Abramovici, a participat anul trecut la negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, însă fără niciun rezultat pentru țara invadată de Putin. Oligarhul rus continuă să participe la contactele dintre țări, dar acum rolul său se reduce la negocieri privind schimbul de prizonieri sau la "prelucrarea cerealelor".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te