Fosta angajată a Facebook: Rețeaua e un Frankenstein care pune în pericol viețile oamenilor

DE Elena Andrei | 05.10.2021 - 21:18
Fosta angajată a Facebook: Rețeaua e un Frankenstein care pune în pericol viețile oamenilor /foto: spiegel

Fosta angajată a Facebook, Frances Haugen, a prezentat marți unui comitet al Senatului documentele interne pe care le-a strâns, care arată o serie de impacturi negative ale produselor companiei - dezvăluiri despre care senatorii au spus că vor da naștere unor reglementări dure,

SHARE

Seria Journal Files Facebook, bazată parțial pe documente, precum și pe interviuri cu angajați actuali și foști, descrie modul în care regulile companiei favorizează elitele, algoritmii săi favorizează discordia, iar cartelurile de droguri și traficanții de persoane îi folosesc serviciile în mod deschis.

Ca răspuns la o întrebare a senatorului Todd Young (R. Ind.), Frances Haugen și-a exprimat îndoiala cu privire la faptul că spargerea Facebook va rezolva problemele pe care le-a descris.

„Sunt de fapt împotrivă. Problemele de aici cu privire la proiectarea algoritmilor, a AI și a directorilor ar rămâne chiar dacă Facebook și Instagram ar fi companii separate, în care caz, dacă Instagram ar genera mai multe venituri decât Facebook de-a lungul timpului, Facebook ar putea avea doar o capacitate mai mică de a utiliza principala platformă sigură. Facebook va continua să fie acest Frankenstein care se modifică, care pune în pericol viețile din întreaga lume, doar că nu vor exista bani pentru a-l finanța”, a spus ea.

FTC urmărește un proces antitrust considerând că, dacă Facebook ar avea o concurență mai mare, ar fi mai responsabil cu privire la impactul nociv al produselor sale.

Facebook spune că se confruntă cu o concurență substanțială.

Citește și

Facebook, Instagram și WhatsApp și-au revenit după ce au căzut mai multe ore. Pagubele, enorme

Facebook, Instagram și WhatsApp au picat în întreaga lume. Cât costă căderea unui astfel de gigant

 

Frances Haugen le-a spus parlamentarilor că trebuie să depășească unele dintre căile de atac legislative luate în considerare.

„Gravitatea acestei crize ne cere să ieșim din cadrele de reglementare anterioare. Modificările condițiilor de confidențialitate sunt depășite, nu vor fi suficiente”, a spus Haugen.

Un punct de plecare ar fi, potrivit specialistei, „accesul complet la date pentru cercetări care nu sunt dirijate de Facebook”.

„Pe această bază, putem construi reguli și standarde sensibile pentru a aborda daunele consumatorilor, conținutul ilegal, protecția datelor, practicile anticoncurențiale, sistemele algoritmice și multe altele”, a precizat aceasta.

La mai bine de o oră de la debutul audierii, mărturia lui Frances Haugen pare să-i motiveze pe parlamentari. Senatorul John Thune (R., S.D.), a remarcat o propunere menită să ofere consumatorilor o alegere în ceea ce privește modul în care aplicațiile de social media filtrează conținutul.

Președintele Comitetului pentru Comerț al Senatului, Maria Cantwell (D., Washington), a solicitat feedback-ul doamnei Haugen cu privire la o lege propusă menită să sporească protecția confidențialității, spunând că include și câteva dispoziții pentru supravegherea FTC a utilizării algoritmilor.

Senatorul Ed Markey (D., Mass.) a cerut expertiza lui Haugen pentru propunerilor menite să facă social media mai puțin toxică pentru adolescenți.

Senatorul Richard Blumenthal (D., Conn.) Și senatorul Jerry Moran (R., Kan.), Care discută de ani buni despre o propunere de confidențialitate, au convenit în timpul ședinței că trebuie să se întoarcă la lucru în acest domeniu.

Haugen i-a oferit lui Moran propriile idei, inclusiv o agenție guvernamentală independentă, care ar angaja experți pentru a studia sau audita impactul marilor platforme de socializare.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te