Fost consilier prezindețial: Dacă Ucraina va fi învinsă, tancurile lui Putin vor ajunge la Chișinău

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.01.2023 - 14:50
Basarabenii nu au armament cu care să se apere în fața Rusiei- Foto: Infoprut.md

George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, a declarat în emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic”, difuzată de „Defense Romania”, că în cazul în care Rusia va reuși să învingă Ucraina următoarea care va fi ocupată de ruși va fi Republica Moldova.

SHARE

Scutaru este în prezent CEO-ul reputatului think tank „New Strategy Center”. Cu rușii pe Prut ori la Gurile Dunării, el consideră că aceste scenarii ar fi „coșmarul geopolitic al României”.

„Trebuie să înțelegem că dacă ne-am confrunta cu o victorie a Rusiei în Ucraina nu ar fi doar Ucraina înfrântă. În acest moment la nivelul întregii propagande ruse retorica e foarte clară: Rusia se luptă cu SUA și NATO, iar o victorie ar fi una a autoritarismului lui Vladimir Putin. Dacă s-ar ajunge chiar și la o victorie parțială, adică ocuparea litoralului sudic al Ucrainei, sunt absolut convins că în situația respectivă Rusia ar ocupa și Republica Moldova”, a precizat George Scutaru.

Acesta a explicat că scenariul ar fi cel clasic folosit de ruși: „Ar reintra imediat în vigoare retorica drepturilor istorice, s-ar găsi pretextele unor așa-zise politici de asuprire a populațiilor rusofone, a transnistrenilor. Rusia nu ar ezita să ocupe Republica Moldova, fapt ceea ce ne-ar aduce în situația deosebit de dificilă din punct de vedere strategic, din perspectiva mea coșmarul geostrategic al României, să-i avem din nou pe Dunăre sau pe Prut”, arată Scutaru.    

Armata rusă trebuie oprită în Ucraina

Expertul a arătat că România are toate motivele să ofere în continuare sprijin Ucrainei pentru a rezista în fața invaziei ruse. El subliniază că indiferent de problemele istorice din trecut pe care România și Ucraina le-au avut, e crucial să existe o Ucraină independentă între noi și Federația Rusă.

Citește și: Vameșii la care au descins mascații stau la vilă, nu au bani în cont. Au salarii modeste, la secret

„Din acest motiv România prin tot ceea ce poate trebuie să ajute Ucraina. Putem în primul rând prin poziționare geografică. Noi ajutăm foarte mult Ucraina cu exporturile pe care le facem prin porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră. Sunt deja peste 12 milioane de tone de cereale ale Ucrainei care sunt exportate.

Citește și: Nou tratament împotriva cancerului cerebral, testat prima dată la copii. Șanse mari de vindecare

Jucăm un rol foarte important și indiferent de problemele istorice care au mai fost sau care mai sunt, cum e atitudinea Ucrainei față de minorități, între noi și Rusia trebuie să existe acest stat independent numit Ucraina. Pentru că în caz contrar consecințele pentru România la scară istorică vor fi mult mai grave. Mă refer peste 30-40-50 de ani. România va avea de suferit dacă va avea graniță comună cu Rusia”, a conchis George Scutaru. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te