FMI: Avansul economiei mondiale în 2021, sub estimarea de 6% din iulie

DE Elena Andrei | 05.10.2021 - 19:44
Avansul economiei mondiale în 2021, sub estimarea de 6% din iulie/foto: yahoo

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca avansul economiei mondiale în 2021 să scadă uşor sub estimarea de 6% din iulie, a anunţat marţi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, citând riscurile asociate cu Covid-19.

SHARE

Consolidarea fiscală pe termen mediu şi creşterea economică vor pune Europa pe o bază stabilă, pentru a evita o altă criză a datoriilor suverane, în pofida creşterii nivelului datoriei, provocat de pandemia de COVID-19, a apreciat şeful FMI, la un eveniment găzduit de Universitatea Bocconi. Europa este mult mai pregătită să evite o altă criză a datoriilor, cum a fost cea cu care s-a confruntat Grecia în urma crizei financiare globale din 2007-08. Dar ţările trebuie să plănuiască atent modul în care vor schimba direcţia consolidării fiscale pe termen mediu, pentru a reduce riscul legat de creşterea poverii datoriilor după pandemie, a declarat Georgieva.

Oficialul a explicat că economia globală îşi revine, dar pandemia continuă să limiteze redresarea, principalul obstacol fiind "marea diviziune a vaccinării", prin care prea multe ţări au acces la prea puţine vaccinuri COVID.

Săptămâna viitoare, în raportul actualizat World Economic Outlook, FMI va previziona că statele dezvoltate revin la nivelul economiei de dinaintea pandemiei până în 2022, dar cele mai multe economii emergente şi în curs de dezvoltare "au nevoie de mai mulţi ani" să se redreseze, a avertizat directorul general al FMI.

Statele Unite şi China rămân motoarele vitale ale creşterii, iar Italia şi Europa arată o accelerare a redresării, în schimb în alte regiuni creşterea economică se reduce. Presiunile inflaţioniste, un factor de risc cheie, ar urma să scadă în majoritatea statelor în 2022, dar vor continua să afecteze unele economii emergente şi în curs de dezvoltare, a declarat Georgieva.

Citește și

Reacții în presa internațională, după căderea Guvernului Cîțu

Șoșoacă cere ieșire din UE și pușcărie pentru jurnaliști. Sputnik: „Mișcarea momentului“

 

Deşi băncile centrale au evitat până acum înăsprirea politicii monetare, ele ar trebui să fie pregătite să acţioneze repede dacă redresarea accelerează mai rapid decât se estima sau dacă se materializează riscurile majorării inflaţiei. Este de asemenea importantă monitorizarea riscurilor financiare, inclusiv evoluţiile acţiunilor, a apreciat şeful FMI.

Din cauza nivelului datoriei globale, acum la aproximativ 100% din PIB-ul mondial, multe state în curs de dezvoltare au o capacitate extrem de limitată să emită noi bonduri în condiţii favorabile, a explicat Georgieva.

Eşecul atenuării diferenţei masive a ratelor de vaccinare între economiile avansate şi naţiunile mai sărace ar putea afecta redresarea economiei globale, provocând anul viitor PIB-ului pierderi cumulate de 5.300 miliarde de dolari, a avertizat directorul general al FMI, potrivit Agerpres.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.