Flota Aviatică de stat a vândut 59 de aeronave pe sub nasul lui Putin. Au ajuns și în Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.02.2024 - 18:41
Cum au fost vândute elicoptere din Flota Aviatică de stat, pe sub nasul lui Putin. Au ajuns și în Ucraina- Foto: X/@front_ukrainian

Flota Aviatică de stat a vândut 59 de aeronave pe sub nasul lui Putin. Au ajuns și în Ucraina. Rusia vizează angajații Agenției Federale de Transport Aerian, care au scos 59 de aeronave din inventarul de stat și le-au transferat în străinătate, după începerea invaziei în Ucraina.

SHARE

Flota Aviatică de stat a vândut 59 de aeronave pe sub nasul lui Putin. Trei elicoptere Mi-8 au intrat în Ucraina și sunt folosite împotriva armatei ruse în timpul războiului.

Avioanele din flota de aviație de stat a Rusiei ar fi fost transferate ilegal în străinătate prin Rosaviația, Agenția de Transport Aerian a Kremlinului, de când Moscova și-a început invazia pe scară largă în Ucraina, unele mergând în țări „neprietenoase”.

Flota Aviatică de stat a vândut 59 de aeronave pe sub nasul lui Putin. Au ajuns și în Ucraina

Site-ul de știri pro-Kremlin Izvestia a raportat că un raid comun a fost efectuat în birourile Agenției Federale de Transport Aerian Rosaviația, de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Ministerul Afacerilor Interne.

Ei investigau acuzațiile conform cărora 59 de aeronave, atât cu aripi fixe, cât și elicoptere, au fost exportate ilegal după începerea invaziei pe scară largă în Ucraina, dintre care unele au ajuns în state ostile care ulterior le-au furnizat Kievului pentru a fi folosite împotriva armatei lui Putin.

Dintre cele 59 de aeronave radiate ilegal, 21 de aeronave au fost vândute statelor din afara Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU) condusă de Rusia și optunor  țări „neprietenoase”, nenumite.

O serie de avioane au părăsit Rusia ca zboruri charter sau de marfă, dar nu s-au întors, fără a fi oficializată nici eliminarea temporară, nici definitivă a aeronavei.

Izvestia a citat surse ruse ale forțelor de ordine care au spus că cel puțin trei elicoptere Mi-8 și două avioane de transport Il-76, cu transponderele oprite, astfel încât rutele lor să nu poată fi urmărite, au fost identificate ca fiind utilizate de către Ucraina în operațiuni militare.

Citește și: Rusia amenință NATO. „Nu vom tolera 20.000 de militari la granițele noastre. Vom reduce riscurile”

Altele au fost identificate în Moldova și Azerbaidjan, restul nefiind încă depistat.

Ancheta a fost declanșată de un audit al Registrului de aeronave al Rosaviația în iulie 2023, care părea să arate că, după începutul războiului la scară largă, angajații agenției au radiat ilegal avioane și elicoptere, cu încălcarea legislației de după invazia din 2022. 

Doi angajați seniori, Kristina Bivalina, șeful Departamentului de inspecție pentru siguranța zborului, și Petr Kozirev, șef adjunct al Departamentului de înregistrare de stat a aeronavelor civile, drepturi și tranzacții, au fost arestați.

Sursa Izvestiei a spus că anchetatorii au confiscat „obiecte și documente care confirmau ilegalitatea acțiunilor angajaților Rosaviația și a altor persoane încă neidentificate în anularea înmatriculării aeronavei”, potrivit kyivpost.com.

Potrivit unei surse din Ministerul Transporturilor, angajații Rosaviația nu numai că au radiat echipamentul, dar nu au completat documentația necesară și au furnizat informații contradictorii despre destinatarii aeronavei sau unde se află.

Sursele Izvestiei au indicat că ar putea fi deschise alte dosare penale fostului șef al agenției Rosaviația, Alexander Neradko, care și-a dat demisia în septembrie, și Anna Jilțova, fosta adjunctă a Bivalinei, care a fost concediată în iunie anul trecut pentru „un afiș împotriva războiului postat la locul de muncă”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te