În 1965, Choi Mal-ja a fost condamnată la 10 luni de închisoare, cu suspendare pentru doi ani, după ce a ripostat în fața unui bărbat care ar fi încercat să o agreseze sexual.
O femeie care a mușcat o parte din limba unui bărbat în timpul unei presupuse agresiuni sexuale, comise în urmă cu mai bine de 60 de ani, a primit scuze oficiale din partea procurorilor sud-coreeni.
Aceştia au solicitat achitarea ei, în cadrul unui nou proces, după decenii în care a trăit ca o infractoare condamnată.
Femeie condamnată la pușcărie, după ce a muşcat limba unui agresor. A primit scuze după 60 de ani
Choi Mal-ja, acum în vârstă de 80 de ani, avea 18 ani când a mușcat limba unui bărbat de 21 de ani, despre care spunea că încerca să o violeze în Busan, al doilea oraș ca mărime din Coreea de Sud.
Ea a fost condamnată pentru „vătămare corporală agravată” pentru că i-a mușcat 1,5 cm din limbă, în autoapărare, și a fost condamnată la 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru doi ani.
Presupusul ei atacator a primit o pedeapsă mai ușoară, pentru încălcarea proprietății private și intimidare, după ce procurorii au retras acuzațiile de tentativă de viol împotriva sa.
Citeşte şi: Procurorul care a încercat să mușamalizeze dosarul unui preot acuzat de viol rămâne în arest
Procurorul șef Jeong Myeong-won a participat personal la prima și singura zi a rejudecării procesului lui Choi și i s-a adresat pe nume, nu cu „inculpată”.
„Procuratura și-a îndeplinit rolul și a mers în direcția opusă”, a spus el. „I-am cauzat dureri și suferințe incomensurabile doamnei Choi Mal-ja, care ar fi trebuit protejată ca victimă a violenței sexuale. Ne cerem sincere scuze.”
Femeie condamnată la pușcărie, după ce a muşcat limba unui agresor. A primit scuze după 60 de ani - Foto: Freepik/CC0
În declarația sa finală, în instanță, Choi a spus, conform The Guardian: „Am trăit 61 de ani ca o infractoare. Speranța și visul meu acum este ca Coreea să adopte legi astfel încât urmașii noștri să poată trăi cu drepturile omului protejate, într-o lume fără violență sexuală.”
Citeşte şi: Gisele Pelicot va fi decorată de Macron, pentru lupta împotriva violenţei la adresa femeilor
În timpul procedurilor, procurorul a solicitat instanței să o absolve de condamnarea anterioară. După audiere, Choi a ieșit din tribunalul districtual din Busan cu pumnul ridicat, strigând de trei ori: „Am câștigat!”
Cazul ei a devenit un simbol pentru mulți care acuză sistemul judiciar din Coreea de Sud că a eșuat în mod tradițional, în cazul supraviețuitorilor agresiunilor sexuale.
Choi a depus prima dată cererea de rejudecare în anul 2020, după ce a fost inspirată de un curs universitar despre studii de gen, pe vremea când era studentă, la o vârstă matură și încurajată de mișcarea globală #MeToo.
Citeşte şi: Și-a violat fiicele minore și a fost arestat. A fost dat în vileag de mama fetelor
Ea a susținut că a fost deținută ilegal, timp de șase luni, fără un mandat de arestare valid. Instanțele inferioare i-au respins cererea de rejudecare, susținând că speţa reflectă circumstanțele vremii.
Curtea Supremă a anulat aceste respingeri în decembrie, permițând continuarea rejudecării procesului.
Cazul a primit sprijin pe tot parcursul procesului din partea Liniei Fierbinți a Femeilor din Coreea (KWHL), un grup pentru drepturile femeilor care sprijină victimele violenței bazate pe gen.
Deși Choi a primit scuze, verdictul final privind rejudecarea procesului este așteptat până pe 10 septembrie.