Rețeaua avea rolul de a răspândi informația că SUA ar fi făcut presiuni asupra comunității științifice pentru a da vina pe Beijing pentru pandemie.
Citește și: ICCJ: Iliescu poate fi anchetat penal privind moartea a patru persoane la Mineriadă
Facebook a explicat sistemul de propagare a afirmațiilor false în mediul online. Astfel, în iulie, a fost creat un cont de Facebook pe numele lui Wilson Edwards, un așa-zis biolog elvețian. În aceeași zi, utilizatorul contului a susținut, fără dovezi, că oficialii americani foloseau “presiuni enorme și chiar intimidare” pentru a-i determina pe oamenii de știință să susțină solicitările de investigații cu privire la originea coronavirusului.
În câteva ore, sute de alte conturi – dintre care unele create chiar în acea zi – au început să dea like, să posteze sau să share-uiască postarea. Ulterior, multe dintre conturi s-au dovedit a fi false.
Încă din august, Ambasada Elveției în China a cerut mass-mediei chineze să renunțe la articolele și postările care conțin știri „false” despre originea virusului SARS-CoV-2. Într-o postare pe Twitter, misiunea diplomatică a Elveției în Beijing a transmis că un presupus biolog elvețian care fusese citat ca expert în presa chineză în ultimele zile nu există.
Organizații de presă precum CGTN, Shanghai Daily sau Global Times l-au citat pe așa-numitul biolog pe baza profilului său de Facebook.
Cu toate acestea, Ambasada Elveției în China a declarat că contul de Facebook atribuit așa-numitului Wilson Edwards a fost deschis în urmă cu două săptămâni și avea doar trei prieteni.
„Este foarte probabil ca acest cont de Facebook să nu fi fost deschis în scopurile cunoscute pentru care cineva deschide un cont pe o rețea socială", a adăugat ambasada Elveției. Misiunea diplomatică a mai spus că nu s-a descoperit niciun registru al unui cetățean elvețian cu numele „Wilson Edwards” și nici articole academice care să fie semnate de acest nume.
Într-un articol publicat pe China Daily, cotidianul în limba engleză deținut de Departamentul de Publicitate al Partidului Comunist Chinez, se precizează: „Wilson Edwards a spus pe contul său de Facebook că - în calitate de biolog, am fost consternat în ultimele luni de cum a fost politizată urmărirea originii Covid-19”.
Ulterior, instituțiile de presă din China au modificat textele, iar în versiunea modificată, toate referințele la numele Wilson Edwards au fost eliminate.
Astfel, platforma digitală a cotidianului Shanghai Daily a spus într-o postare: „Un biolog european a ieșit în prim plan cu o afirmație surprinzătoare conform căreia un grup consultativ al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind urmărirea originilor agenților patogeni, inclusiv virusul responsabil de pandemia Covid-19, ar fi devenit un instrument politic”.
Citește și: După ce a promis depolitizarea spitalelor, Rafila plasează un traseist la șefia spitalului din Ștei
Potrivit Facebook, există legături între aceste conturi și o firmă de tehnologie cu sediul în Chengdu, China, precum și cu angajații de peste hotare ai companiilor de infrastructură chineze. Facebook nu a atribuit direct rețeaua guvernului chinez, dar a remarcat că angajații companiilor de stat chineze și mass-media de stat din țară au lucrat intens pentru a amplifica afirmațiile înșelătoare, care au devenit subiect de știri în China.