În Suedia, majoritatea măsurilor destinate combaterii coronavirusului sunt strict voluntare. Autoritățile medicale recomandă oamenilor să rămână acasă, dacă este posibil și să se abțină de la călătorii, chiar și în țară. Însă sunt simple recomandări și nu există restricții de distanțare socială.
Agenția de Sănătate Publică se bazează pe înțelegerea cetățenilor de a-și lua niște măsuri elementare de prevenție, urmărindu-se doar o amânare a infectărilor, pentru a nu fi suprasolicitate spitalele.
Deși acum au fost interzise adunările mai mari, plafonul nu este nici pe departe de maximum două persoane, ca în Germania, de exemplu, ci de 50. Până săptămâna trecută, plafonul era de 500 de persoane.
Hotelurile și restaurantele rămân deschise, acestea din urmă trebuind să așeze mesele mai distanțate. Stațiunile de schi, de asemenea, rămân deschise. Doar barurile și cluburile, având spații mici, sunt închise.
Grădinițele și cursurile pentru elevii până în clasa a IX-a sunt active, pentru a permite părinților care lucrează în domenii-cheie, în asistența medicală, transport și liniile de aprovizionare cu alimente, să rămână la serviciu. Doar elevii de liceu și studenții rămână acasă, pentru că pot avea grijă de ei.
Oamenii care se întorc din străinătate nu trebuie să se autoizoleze. Și dacă cineva a contractat virusul, familia sa nu intră automat în izolare.
Anders Tegnell, cel mai înalt oficial al controlului bolilor din cadrul Agenției de Sănătate Publică, merge pe imunitatea de turmă, la fel cum a făcut Marea Britanie la început.
Ideea este că, deși persoanele în vârstă și alte persoane care sunt expuse riscului de a face forme severe trebuie protejate împotriva virusului, ceilalți ar trebui să se infecteze, astfel ca o mare parte a populației suedeze să devină imună la virus, ceea ce ar duce la pierderea abilității virusului de a infecta pe termen lung.
Potrivit mass-media, cele peste 30.000 de paturi de cazare din stațiunea de schi Are au fost pline weekend de weekend.
Reprezentanții autorităților de sănătate suedeze știu că există un risc mare de infecție acolo, cum s-a întâmplat în orașul austriac Ischgl, unde multe persoane au fost infectate cu coronavirus, ca să nu mai vorbim de stațiunile de schi din nordul Italiei.
Cu toate acestea, Anders Tegnell a considerat că recomandarea închiderii imediate a stațiunilor de schi din Suedia nu este necesară „în situația actuală”.
Nu este vorba de a salva economia, care a suferit deja o contracție de 4%, rezultat al măsurilor drastice implementate de alte țări. Ceea ce urmărește Tegnell este să împiedice al doilea val de răspândire a coronavirusului, după cum arată majoritatea scenariilor mondiale că este posibil să se întâmple.
4. 435 de cazuri de COVID-19 erau raportate la 31 martie, majoritatea cu forme medii de boală. 196 de cazuri au fost „închise”, 180 prin deces, 16 cazuri de vindecare. Alte 538 sunt în stare critică. Unii specialiști cred că Suedia se apropie de un dezastru de proporții biblice.
Actuala pandemie nu are date certe de referință. Nicio strategie în combaterea SARS CoV 2 nu este derivată din experiența directă a unei pandemii.
În epidemii, modelele de predicție ajută la decizia asupra intervențiilor, la evaluarea impactului social și economic și la estimarea cerințelor de capacitate a spitalelor.
Toate modelele de predicție necesită date de intrare, derivate, în mod ideal, din experiența unor realități. Nu există date comparabile pentru COVID-19.
Majoritatea modelelor actuale de predicție COVID-19 folosesc date din epidemiile COVID-19 din China și Italia și din focarele altor boli infecțioase precum Ebola, gripă sezonieră și alte coronavirusuri (SARS și MERS).
Însă demografia și tiparele interacțiunilor sociale diferă de la o țară la alta. Suedia are o populație mică și o singură zonă metropolitană reală.
În mod ideal, ca să se stabilească dacă strategia țării funcționează, ar fi nevoie de date din Suedia cu privire la răspândirea COVID-19 în comunitate, dar acest lucru necesită programe de screening care nu există în prezent.
Autoritățile au lansat simulări pentru a prevedea ritmul creșterii infectărilor, pentru a ști cum să consolideze capacitatea de a face față numărului mare de pacienți cu COVID-19 foarte bolnavi, care probabil vor avea nevoie de îngrijiri de specialitate în săptămânile următoare.
Din aceste simulări, reiese că Guvernul suedez anticipează mult mai puține spitalizări decât a fost prevăzut în alte țări, inclusiv Norvegia, Danemarca și Marea Britanie.
De asemenea, anticiparea deceselor este mult sub rezultatul simulărilor folosite în alte țări. Ceea ce diferă în modelul suedez de simulare este faptul că autoritățile cred că există multe persoane infectate, dar fără simptome și că, dintre cei care vin în atenție clinică, doar unul din cinci va necesita spitalizare.
În acest moment, este greu de știut câte persoane sunt asimptomatice, deoarece nu există un screening structurat în Suedia și nici un test de anticorpi pentru a verifica cine a avut de fapt COVID-19 și s-a recuperat. O subestimare substanțială a cerințelor de urgență spitalicească ar fi devastatoare.
Și totuși, Agenția de Sănătate Publică își continuă strategia, în ciuda tuturor avertismentelor și fără să considere că pune în pericol populația. Se bazează pe faptul că răspândirea COVID-19 este inegală în Suedia. Majoritatea cazurilor au fost diagnosticate și tratate în zona Stockholm și în ultimul timp și în zona de nord, Jamtland - o destinație populară pentru schiori.
Pe de altă parte, în alte zone geografic, răspândirea ete relativ redusă, cel puțin pentru moment. În al treilea cel mai mare oraș suedez, Malmo, doar câteva cazuri au fost spitalizate.
Autoritățile naționale de sănătate publică sunt conștiente că epidemia se va răspândi, dar rămân sceptice cu privire la necesitatea blocării în cea mai mare parte a țării, în prezent analizând o posibilă închidere în zona capitalei.
Estimări ale raportului cazuri-fatalitate COVID-19 (CFR) - proporția celor infectați care mor - este în prezent de 0,5-1,0%. Prin comparație, gripa spaniolă din 1918-1919 a avut un CFR de 3% în unele părți din nordul Suediei. În altele, pentru că sistemul de transport era neperformant, răspândirea a fost limitată.
Pe termen scurt, acest lucru a fost considerat a fi un lucru bun, dar din cauza faptului că imunitatea de turmă nu s-a produs în primul val, au existat două epidemii suplimentare ale gripei spaniole în termen de un an. Al doilea val de infecții a avut o rată a mortalității mai mare decât primul val.
De aceea, mulți oameni de știință din Suedia vor acum să atingă imunitatea de turmă din primul val și pentru că SARS CoV 2 este extrem de contagios, acest lucru se va realiza în proporție de 60%, mai rapid decât țările care au strategii de blocare a orașelor și măsuri stricte pentru populație.
Și, în plus, se elimină posibilitatea celui de-al doilea val, mai agresiv decât primul. Și fără să-și asume consecințele negative, cum ar fi decesele, pentru că recomdări de autoprotecție există. Depinde de oameni dacă decid să le aplice sau nu.
Există doar trei scenarii eficiente de stopare a pandemiei. În primul rând, un program de vaccinare la nivel mondial. Nu poate fi aplicat, pentru că nu există un vaccin și durează până la un an pentru a putea fi aprobate prototipurile aflate în teste.
Al doilea scenariu este angajarea masivă în profilaxii eficiente împotriva transmisiei, cum ar fi închiderea metropolelor, combinată cu urmărirea intensă a contactelor celor infectați, pentru a perturba rețelele de transmisie.
În al treilea scenariu, o mare parte din populația umană devine imună la infecție („imunitatea de turmă”) și epidemia este stopată.
A doua opțiune - blocarea și urmărirea rețelelor de transmisie – este folosită la nivel mondial, pe termen scurt, cu riscul revenirii unui al doilea val.
Suedia aplică scenariul trei.