EXCLUSIV INTERVIU Primarul din Mariupol: 70% din oraș e în ruină. Mama și bunica mea au fost rănite

DE Remus Cernea | Actualizat: 08.10.2022 - 21:23
Primarul orașului Mariupol, Vadim Boichenko - FOTO: Newsweek

Corespondentul Newsweek România în Ucraina a stat de vorbă, la Kiev, cu primarului orașului Mariupol, distrus din temelii de dictatorul Vladimir Putin și armata sa.

SHARE

Citește și: EXCLUSIV Ministrul ucrainean al Infrastructurii: Transportul naval prin canalul Sulina, la jumătate

Într-o conferință de presă desfășurată la Centrul Media din Kiev, primarul orașului Mariupol, dl. Vadim Boichenko, a descris distrugerile produse acestuia și a vorbit despre situația dramatică în care se află cetățenii rămași prinși în localitatea ocupată de ruși.

Citește și: Finanțată de Lavrov, Casa Rusă din București „recrutează” români pentru a-i trimite la Moscova

Primarul a spus că oamenii nu mai au acces la apă potabilă, conductele fiind distruse pe o distanță de aproximativ 450 de kilometri. Iar stațiile de purificare a apei sunt nefuncționale. Refacerea acestora ar dura ani. Alimentarea cu curent electric și cu gaze a devenit problematică pentru foarte mulți. Cetățenii orașului nu mai au sub nici o formă o viață normală.

Iarna care se apropie va fi foarte grea pentru oamenii din zonă. De aceea, crește numărul celor care încearcă să plece din Mariupol către Ucraina. Lucru deloc ușor însă. Rușii au creat un așa-numit ‘centru de filtrare’ care lucrează însă extrem de anevoios. Este foarte scump din punct de vedere financiar și durează mult până ce se acordă permisiunea de a pleca în convoaie spre orașul Zaporoje, controlat de guvernul Ucrainei. Iar oamenii sunt epuizați și lipsiți de medicamente și de asistență medicală în tot acest timp, unii chiar pierzându-și viața pe drumul care durează și câteva zile. Doar 6% dintre cetățenii orașului au plecat spre Rusia, cei mai mulți fiind însă deportați.

Înainte de invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia anul acesta, orașul avea peste 430.000 de locuitori. Se estimează că acum se mai află în oraș aproximativ 100.000 de oameni.

 La finalul conferinței de presă, primarul Vadim Boichenko a avut amabilitatea de a oferi câteva declarații în exclusivitate pentru Newsweek România.

Newsweek: Care ar fi cele mai importante date pe care ar trebui să le știm despre Mariupol în privința distrugerilor produse de invadatorii ruși?

Vadim Boichenko: 70% din oraș a fost complet distrus iar împreună cu clădirile parțial lovite avem aproximativ 90% din oraș grav afectat. 1356 de clădiri cu apartamente au fost distruse. Estimările reținute arată că aproximativ 22.000 de cetățeni au fost uciși. Pierderile de vieți omenești și distrugerile produse de ruși în doar câteva luni sunt de două ori mai mari decât cele produse orașului de ocupația nazistă pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial. Rușii nu au cruțat nici spitalul de copii și nici spitalul pentru răniți. Au distrus clădiri care erau 100% civile. Acestea sunt câteva exemple ale crimelor de război comise de Federația Rusă în Mariupol. Iar rușii jefuiesc orice pot găsi. De la televizoare, la fântâna din piața centrală, grâne ori materiale de construcții etc. 

Pe scurt, trebuie să înțelegem că Rusia minte de fiecare dată. Pentru că partea ucraineană nu a atacat pe nimeni, iar acest lucru se poate demonstra, dar Rusia pretinde că Teatrul și spitalele din Mariupol ar fi fost bombadrate de către Ucraina, ceea ce e este complet fals. Dar ei propagă aceste minciuni pretutindeni în lume.

Civilii suferă foarte mult în această perioadă pentru că nu au eletricitate, apă, mâncare. Suferă de oboseală, de boli și au murit nu numai din cauza artileriei, dar și din cauza condițiilor precare de sănătate și viață. În aceste zile fiecare are pe cineva rănit sau ucis în război. Spre exemplu, bunica mea a suferit arsuri pe față și pe brațe iar mama mea a fost rănită în Mariupol. Ați văzut și prizonierii din Mariupol uciși de ruși și sunt numeroase alte astfel de situații.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te