EXCUSIV. Ayman Swai, președinte HRI: Doar marile puteri pot opri exodul poporului sirian

DE Adina Mutăr | 17.07.2019 - 22:21

Home Revival Initiative (HRI) este o societate care acționează în sprijinul reconstrucției societății civile siriene. Este o organizație nonprofit, cu proiecte ce stimulează revigorarea societății civile în domeniile educațional, social, cultural și economic.

SHARE

M.Ayman Swai, președinte Home Revival Initiative, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Newsweek România.

Care este principala activitate a societății al cărei președinte sunteți?

Suntem implicați în organizarea și funcționarea instituțiilor civile care au sprijinit și sprijină pe toți sirienii în această tragedie umanitară care afectează poporul sirian de opt ani.  

Home Revival Initiative este destinată tuturor celor din Siria și este deschisă tuturor sirienilor, indiferent de statutul lor rezidențial actual, respingând toate formele de extremism, terorism și sectarism.

Care este poziția HRI în privința presiunii Rusiei în special ca refugiații să fie întorși în țară, în condițiile în care sprijină regimul Assad să rămână la putere?

Rusia are nevoie de poporul sirian, de aceea are nevoie de o schimbare a politicii de susținere a regimului. HRI face presiuni asupra Rusiei și Iranului să convingă regimul să respecte deciziile ONU.

Dreptul de a locui în Siria este un principiu pe care îl susținem cu tărie. Desigur, acest drept presupune întoarcerea refugiaților.

Numai că întoarcerea refugiaților trebuie să aibă loc cu respectarea unor reguli pentru care noi, cei de la HRI, insistăm: să fie înlăturați de la putere cei ce se fac vinovați de crime împotriva cetățenilor și să răspundă în fața unui tribunal.

Populația care a rămas în Siria este împărțită după opt ani de război. Oamenii au fost martorii unui război autodistructiv, autoperpetuant, care există prin el însuși și pentru el însuși, ceea ce a dus la o necesitate imediată ca oamenii să încerce să-și salveze viața.

HRI încearcă să construiască punți între componentele care constituie societatea siriană, între membrii individuali, între elite. Aceste punți trebuie să traverseze liniile de fractură care le separă, pe cele de identitate, de ideologii, care au la bază doar teama pentru propria viață.

Există acum zone care sunt de partea regimului, altele împotrivă, dar fiecare zonă vrea să supraviețuiască. Încercăm să înlăturăm acest efect distrugător pentru populație, ar fi un prim pas pentru ca oamenii să se întoarcă acasă cu speranța că viața le este garantată, că nu vor fi înrolați să ducă un război care nu este al lor, că pot trăi la fel ca înainte, în bună înțelegere, indiferent de etnie, religie, să fie un singur popor.

Lucrați cu marile puteri?

Sirienii sunt prizonierii unui joc internațional de reechilibrare a puterilor absolut steril, cu o mentalitate și o ideologie zero, care nu face altceva decât să perpetueze teama în poporul sirian și să-i subjuge ființa națională unor puteri externe.

Facem presiuni asupra guvernelor arabe, asupra celor americane, europene, asupra țărilor care au forțe în Siria, să reîntoarcă starea de pace în Siria, să asigure întoarcerea refugiaților, să stopeze migrarea poporului spre Europa.

Din cauza politicii de până acum, grupările armate au ocupat unele zone și se războiesc între ele, cu efect puternic negativ asupra populației. Vorbesc inclusiv de grupările armate aduse să lupte alături de regim. Vorbesc chiar de forțele regimului, chiar de familia lui Bashar al-Assad, unii dintre ei și-au făcut miliții cu care jefuiesc, omoară.

Toate acestea trebuie să se termine și nu stă în puterea opoziției împotriva regimului, nici a sirienilor din diaspora, indiferent cât sunt de numeroși acum, cu aceste migrări în masă. Doar marile puteri pot stopa acestă tragedie. HRI face presiuni să se înceteze înarmarea unora împotriva alților.

Cum s-ar putea înfăptui acest lucru, după opt ani de conflict în care marile puteri nu s-au înțeles asupra unei strategii de apărare a unui popor?

Deocamdată, se aplică tot împărțirea în zone de influență, care să fie mai ușor de gestionat (sau zone de de-escaladare), în pregătirea unui scenariu de federalism sau o partiție de facto.

HRI consideră că refacerea societății siriene are o șansă numai prin eliminarea liniilor de fractură care separă elementele sale constitutive. Aceasta va salva Siria de perpetuarea războiului.

În această inițiativă, propunem un model de lucru diplomatic care va pune bazele solide pentru restabilirea încrederii, repararea structurii sociale, întoarcerea refugiaților, eforturile viitoare de reconstrucție și atenuarea presiunilor externe prin intermediul acordurilor interne siriene.

Cum îi ajutați pe refugiații sirieni până se vor putea întoarce acasă în siguranță?

Comunicăm și sprijinim organizațiile societății civile în locurile unde s-au localizat sirienii, în special cei care lucrează pentru a ajuta refugiații. Suntem prezenți în Austria, Bulgaria, Canada, Franța, Italia, Kuweit, Liban, Olanda, Qatar, România, Turcia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA.

Problema siriană a devinit problema libertății umane universale, din cauza politicilor absurde aplicate până acum.

În acest scop, inițiativa Home-Reviving subliniază necesitatea de a acționa ca un cadru general sub umbrela societății internaționale, căreia i se cere să contribuie la soluționarea acestei probleme umanitare în spiritul democrației, a demnității, a garantării drepturilor omului, care o guvernează.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.