EXCLUSIV Lazkin Fate, comunitatea kurdă România: „Turcia vrea acum război civil în Siria”.
Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, s-a întâlnit duminică, la Damasc, cu liderul de facto al Siriei, Ahmed al Sharaa - cunoscut și sub numele de Abu Mohammed al-Julani - liderul grupării islamiste Hayat Tahrir al-Sham, care a condus operațiunea de înlăturare a lui Bashar Assad.
Ministrul turc a subliniat că luptătorii kurzi nu au viitor în Siria și că grupările înarmate ale acestora trebuie să se dizolve, altminteri „Turcia va face tot ce este necesar pentru a-și asigura securitatea dacă noua administrație siriană nu poate aborda preocupările Ankarei cu privire la grupurile kurde aliate cu SUA pe care le consideră grupări teroriste”.
Turcia consideră YPG, gruparea militantă care conduce Forțele Democratice Siriene (FDS) aliate SUA, ca pe o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație teroristă.
Declarațiile Turciei au mai radicale de la răsturnarea lui Bashar al-Assad. Dr.Lazkin Fate, de la Comunitatea kurdă din România, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Newsweek.ro despre Turcia și „problema kurdă” pentru care Ankara se află în opoziție cu SUA și alți aliați ai NATO.
EXCLUSIV Lazkin Fate, comunitatea kurdă România: „Turcia vrea acum război civil în Siria”
Newsweek.o: Poporul sirian celebrează căderea regimului Assad, din cauza căruia s-au refugiat milioane de oameni, în timp ce se întâmplă lucruri la nivel de „conducere” privind viitorul țării. Cine este acest Ahmed al Sharaa, vizitat la Damasc de înalți oficiali turci?
Lazkin Fate: Este mai cunoscut sub numele de Abu Mohammed al-Julani - liderul grupării islamiste Hayat Tahrir al-Sham acum, fost lider al organizației teroriste Jabhat al-Nusra, pe care americanii puseseră 10 milioane de dolari pentru orice informație ar fi dus la capturarea lui. „Proiectul Julani” a fost făcut cu ani în urmă de către SUA, Marea Britanie, Israel și a fost pus în aplicare prin Turcia, iar acum Erdogan devine un pilon important în regiune. Și nu îi este ușor. Minstrul său de Externe a fost la Damasc și a trebuit să-l întâlnească pe Julani, despre care nu cu mult timp în urmă spunea că e terorist.
Julani a luat amploare după ce luptătorii Hayat Tahrir al-Sham, gruparea al cărui lider este acum, au capturat orașe cheie într-o ofensivă fulger împotriva lui Assad, care a durat mai puțin de două săptămâni. Este practic cel care l-a înlăturat pe Assad.
Bashar al-Assad a căzut așa repede din cauza problemelor interne. Avea probleme cu armata, din cauza corupției, dezordinii, salariilor mici, lipsei motivației de a lupta. Abia așteptau să aibă motiv să fugă. Cauza principală a căderii regimului a fost :războiul Israel-Hezbollah care a incapacitat 70%-75% din organizația libaneză care era arma prncipală a lui Assad pe teren. Apoi Iiranul, cu milițiile sale trimise să lupte de partea lui Assad, la fel, slăbit de loviturile Israelului în Siria. Președintele Franței, Emmanuel Macron, poate a avut și el un amestec, atunci când a invitat lideri importanți la redeschiderea Catedralei Notre Dame. Părerea mea, s-a negociat acolo ceva privind Siria și Ucraina. Rusia a trebuit să cedeze în Siria și asta a dus la căderea bruscă a lui Assad. Deci Al-Sharaa nu a dărâmat fulger regimul Assad de unul singur.
Turcia consideră că noii conducători ai Siriei, inclusiv gruparea armată a Armatei Naționale Siriene (SNA) pe care Ankara o sprijină, vor alunga luptătorii YPG kurzi de pe tot teritoriul pe care îl ocupă în nord-estul Siriei. Este declarația de duminică a ministrului Apărării, Yasar Guler. Își vizita trupele comasate la granița cu Siria. Ce se va întâmpla?
Turcia vrea un război civil în Siria acum. Țara este împărțită în trei: zona unde sunt trupele HTS ale lui Julani, zona sub controlul facțiunile SNA și zonele controlate de FDS. SNA sunt mai multe facțiuni, unele au comis și crime, mai ales în Afrin, sunt supuși Turciei, care îi pun să se lupte cu forțele kurde. Chiar și acum atacă Manbij, controlată de kurzi. După o înțelegere SUA-Turcia, kurzii s-au retras. dar Turcia vrea să ocupe și Barajul Teshreen din zona rurală Manbij, la est de Alep, care e tot în zona kurdă. În plus, Turcia adună armata proprie la Kobani, vrea să atace orașul-martir, unde kurzii au luptat împotriva teroriștilor ISIS/Daesh.
Ankara a cerut desființarea grupărilor înarmate kurde și a cerut Washingtonului să-și retragă sprijinul. Ce vor face luptătorii kurzi?
Turcia vrea să desființeze FDS, ceea ce nu se accpetă. FDS trebuie să intre în noua armata siriană dar numai după ce avem garanții că statul sirian este descentralizat, garanții din partea SUA și aliaților că că vor fi protejați.
De o săptămână, o delegație din SUA și Franța se află în Qamishli și negociază cu luptătorii kurzii să lase de la ei, să fie mai maleabili. Am acceptat de exemplu ca în orașul-martir Kobani să nu existe unități militare, numai poliție, fără arme. Tot dovedim Turciei că nu există niciun pericol pentru securitatea lor. Din 2011, nici măcar un glonț de la FDS nu a fost tras în Turcia. Dacă are așa ceva, să arate! Cu toate astea, din teroriști nu ne scoate.
Armata americană a recunoscut săptămâna trecută că are 2.000 de militari în Siria, de două ori mai mulți decât anterior. Vă acordă sprijin în continuare sau se negociază cu Turcia?
Forța americană în Siria este clară. de zona Rojava nu se apropie nimeni până nu se clarifică lucrurile la Damasc. Duminică, trei avioane au venit în zona Qamishli, au adus militari și echipamente militare, arătând Turciei că rămân ferm pe poziție. Este posibil ca Turcia să facă tot acest zgomot pentru ca poporul kurd să obțină cât de puțin posibil prin noua Constituție. Turcia declară despre kurzi că sunt teroriști, dar kurzii, în Siria, din contră, au luptat împotriva terorismului. Până una alta, să nu uităm cine a fost Julani.
Turcia a transmis duminică și că nu este de acord ca vreo bază militară străină să rămână în Siria, inclusiv celer rusești, dar și americane și israeliene. Nimeni nu se grăbește însă să se retragă.
S-a anunțat o adunare generală după Anul Nou, cu toate forțele siriene din toate categoriile, chiar și independenți, pentru a face un guvern incluziv și să scrie o nouă Constituție. Nimeni nu se grăbește, lucrurile nu sunt clare. Se vede că Turcia vrea să ia partea leului, repede. Noi așteptăm ca poporul sirian, Al- Sharra, comunitatea siriană să decidă ce e bine pentru viitorul țării.
Forțele israeliene au stabilit șapte poziții permanente de-a lungul zonei tampon în zonele rurale din Damasc, Daraa și Quneitra. Ierusalimul a transmis un mesaj liderului de factor al Siriei, Ahmad al-Sharaa, că orice încercare a jihadiștilor de a se muta în sudul țării nu va fi tolerată. Va rămâne Israelul cu zona tampon anexată?
La ora actuală, miniștrii numiți la Damasc sunt toți din tabăra lui Julani, nu a apelat și la alții. Julani, Ahmed al Sharaa, cum o vrea să-și zică, până acum vorbește foarte frumos, ceea ce vor să audă oamenii, dar faptele nu sunt clare. Este vizitat de tot felul de amisari, UE, SUA, Qatar, alții, doar vorbe. Demn de remarcat, reprezentanții SUA s-au întâlnit cu Al-Sharra la un hotel. S-au întâlnit de asemenea și cu alte personalități, au discutat, nu s-a făcut o conferință de presă împreună, doar s-a anunțat că SUA renunță la cele 10 milioane dolari puși pe capul lui Julani. În general, mesajul SUA a fost clar: noi nu te recunoaștem ca președinte sau conducător unic în Siria. Israelul, nici atât.
În timpul revoluției au fost multe grupuri armate, dar asta nu poate continua în stat. Julani a declarat că în zilele următoare va fi anunțat un Minister al Apărării și va fi format un Comitet de înalți oficiali militari pentru a crea viitoarea armată a Siriei. După aceea, grupurile se vor desființa. Care e poziția kurzilor?
Poziția kurzilor din Siria este clară. Vrem o țară democrată, descentralizată, federalizată, un Parlament nou, o nouă Constituție, forțele FDS să fie una dintre componentele principale ale armatei Siriei, vrem relații bune cu vecinii. Nu vrem să divizăm țara, dar s-a dovedit că un guvern central în Siria duce la dictatură, iar noi, kurzii, am pățit-o mereu. Nu numai noi o să vrem federalizare, vor cere și alawiții, și druzii din sud, care preferă orice, dar să nu fie conduși de centru. Pentru noi, federalizare înseamnă democrație. E model american, nu?