EXCLUSIV Ucraina insistă: O rachetă trasă de ruși a survolat România. Bucureștiul neagă

DE Remus Cernea | Actualizat: 10.02.2023 - 22:38
Yuriy Ihnat, Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Armatei Ucrainene - Foto: Newsweek, Remus Cernea

Remus Cernea a vorbit azi la o conferință de presă la Centrul Media din Kiev cu Yuriy Ihnat, Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Armatei Ucrainene. El susține că rușii au tras două rachete Kalibr, dintre care una ar fi survolat și teritoriul României.

SHARE

Președintele Volodimir Zelenski, într-o zi cu bombardamente masive asupra Ucrainei, consideră că rachetele rusești au violat spațiul aerian al Republicii Moldova și al României și reprezintă o nouă dovadă că teroarea nu cunoaște frontiere, iar în această perioadă Ucraina luptă pentru a proteja Europa și întrega lume.

Vor trebui verificate înregistrările radarelor

Corespondentul Newsweek România a vorbit azi la o conferință de presă la Centrul Media din Kiev cu Yuriy Ihnat, Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Armatei Ucrainene. În timp ce Ministerul Apărării din România susține că a fost vorba de o rachetă care a traversat teritoriul Moldovei înainte de a-și continua drumul în teritoriul ucrainean, apropiindu-se la 35 de kilometri de România, ucrainenii vorbesc de două rachete Kalibr, dintre care una ar fi survolat și teritoriul României. Vor trebui verificate înregistrările radarelor pentru a clarifica dacă se confirmă traseul uneia dintre rachetele rusești în spațiul aerian românesc. Faptul că teritoriul Moldovei a fost traversat de rachete rusești reprezintă o gravă violare a tratatelor internaționale a spus purtătorul de cuvânt. Iar rușii și-au făcut un obicei din a lansa provocări asupra țărilor vecine. 

Rachete de pe submarine

Faptul că teritoriul Moldovei a fost traversat de rachete rusești reprezintă o gravă violare a tratatelor internaționale a spus purtătorul de cuvânt. Iar rușii și-au făcut un obicei din a lansa provocări asupra țărilor vecine. El a adăugat că rușii au atacat masiv Ucraina, inclusiv cu peste 47 de drone Shahed dintre care majoritatea au fost doborâte. Au fost trimise pentru a testa sistemele antiaeriene ucrainene.

De asemenea, au fost lansate 6 rachete Kalibr inclusiv de pe submarine dintre care 5 au fost doborâte, conform purtătorului de cuvânt. Rușii au utilizat și rachete S-300, dar și rachete X-101 lansate de avioane. Din 71 de rachete, 61 ar fi fost doborâte de ucraineni conform informațiilor oferite de Kiev.

Întrebat cu privire la faptul că autoritățile române au negat că o rachetă rusească ar fi trecut prin Români, purtătorul de cuvând a spus: "Nu putem clarifica aici veridicitatea informațiilor, dar avem înregistrările radar, ca și țările NATO de altfel, și se va vedea exact dacă se confirmă sau nu traiectoria rachetelor. Deocamdată suntem siguri că au fost două rachete Kalibr. Din ce știm a fost survolat spațiul aerian al Moldovei, cel al României iar apoi regiunea Cernăuți din Ucraina" 

Avem înregistrările radar, ca și țările NATO de altfel

Întrebat cu privire la faptul că autoritățile române au negat că o rachetă rusească ar fi trecut prin Români, purtătorul de cuvând a spus: "Nu putem clarifica aici veridicitatea informațiilor, dar avem înregistrările radar, ca și țările NATO de altfel, și se va vedea exact dacă se confirmă sau nu traiectoria rachetelor. Deocamdată suntem siguri că au fost două rachete Kalibr. Din ce știm a fost survolat spațiul aerian al Moldovei, cel al României iar apoi regiunea Cernăuți din Ucraina".

 Este de observat neconcordanța între afirmațiile ucrainenilor și cele ale autorităților române. Ministerul Apărării din România a negat că una dintre ele ar fi trecut pe la noi și a explicat că două avioane de vânătoare românești au fost trimise să monitorizeze traiectoria unei rachete rusești. Dar problema e că ucrainenii vorbesc de două rachete, în timp ce românii au vorbit de una singură și au descris traiectoria acesteia, afirmând că nu a violat spațiul aerian românesc spunând că aceasta s-ar fi apropiat la 35 km de granița României. Nu e clar de ce autoritățile române vorbesc de o singură rachetă rusească, iar ucrainenii vorbesc de două.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Două rachete de croazieră ruseşti au pătruns vineri în spaţiul aerian al României şi al Republicii Moldova înainte de a intra în Ucraina, în timpul atacului masiv rusesc din cursul dimineţii, a anunţat comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, citat de Reuters.

Ministerul Apărării din România nu a confirmat relatarea.

 
„Informaţiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spaţiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informaţii oficiale cu privire la această situaţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al MApN, generalul de brigadă Constantin Spînu.

În schimb, Ministerul Apărării de la Chişinău a confirmat survolul.

Citește și: Două rachete ruseşti au întrat în spaţiul aerian al României şi Moldovei. MApN spune NU. Moldova DA

Remus Cernea este corespondent Newsweek la Kiev.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te