Se așteaptă ca decizia să intre în vigoare în ziua adoptării sale și se va aplica începând cu 12 septembrie 2022.
Aceasta va duce la o creștere a taxei de solicitare a vizei de la 35 la 80 de euro, la necesitatea de a prezenta documente justificative suplimentare, la creșterea timpului de procesare a vizelor și la reguli mai restrictive pentru eliberarea vizelor cu intrări multiple.
Termenul standard în care consulatele vor lua o decizie privind cererile de viză va crește de la 10 la 15 zile. Această perioadă poate fi prelungită până la maximum 45 de zile în cazuri individuale, atunci când este necesară o examinare mai amănunțită a cererii.
Acordul de facilitare a eliberării vizelor între UE și Rusia a intrat în vigoare la 1 iunie 2007. Scopul acestuia a fost de a facilita eliberarea vizelor de scurtă ședere (nu mai mult de 90 de zile pentru 180 de zile) pe bază de reciprocitate.
Citește și: VIDEO Contraofensiva ucrainenilor dă roade: avans de 70 km și 700 de km pătrați recuperați
La 24 februarie 2022, Consiliul European a condamnat în cei mai fermi termeni agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și și-a exprimat deplina solidaritate cu Ucraina și cu poporul acesteia.
La 25 februarie, UE a adoptat noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, precum și suspendarea parțială a acordului de facilitare a eliberării vizelor pentru diplomați, alți oficiali și oameni de afaceri ruși.
Citește și: Navă românească, lovită de mina pe care urma să o dezamorseze în Marea Neagră. Vreme potrivnică
De atunci, UE a adoptat măsuri suplimentare pentru a răspunde la acțiunile Rusiei și pentru a sprijini Ucraina și poporul ucrainean. În cadrul reuniunii informale din 31 august, miniștrii afacerilor externe au ajuns la un acord politic pentru a merge mai departe cu suspendarea completă a acordului de facilitare a eliberării vizelor, potrivit consilium.europa.eu
Suspendarea totală afectează toate categoriile de călători care vin în UE pentru o ședere de scurtă durată. Se așteaptă ca Comisia să prezinte orientări suplimentare pentru a se asigura că această suspendare nu are un impact negativ asupra anumitor persoane care călătoresc în UE în scopuri esențiale, cum ar fi jurnaliștii, dizidenții și reprezentanții societății civile.