Europa nu poate opri un atac cu rachete al Rusiei. Avem prea puține rachete Patriot de 4.000.000$

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 17.07.2025 - 14:57
Europa nu poate opri un atac cu rachete al Rusiei. Avem prea puține rachete Patriot de 4.000.000$ - FOTO: Inquam Photos / George Călin
Europa nu poate opri un atac cu rachete al Rusiei. Avem prea puține rachete Patriot de 4.000.000$ - FOTO: Inquam Photos / George Călin

Europenii s-au obișnuit să citească știri despre atacurile zilnice ale Rusiei cu drone și rachete balistice asupra Ucrainei, dar dacă ar ști cât de vulnerabile sunt propriile țări la astfel de atacuri, ar dormi mai puțin bine, arată o analiză Center for European Policy Analysis.

SHARE

După cum notează academicianul Fabian Hoffmann, într-un briefing recent, poziția Europei devine din ce în ce mai precară. Rusia produce un număr tot mai mare de rachete balistice la un cost moderat în timp ce țările NATO încă fabrică mult prea puține arme care le pot doborî și o fac prea scump.

Europa nu poate opri un atac cu rachete al Rusiei. Avem prea puține rachete Patriot de 4.000.000$

Cifrele lui Hoffman aruncă o lumină sumbră asupra cererii secretarului general al NATO, Mark Rutte, de a crește de cinci ori apărarea aeriană și antirachetă. Rusia produce două tipuri de rachete relevante aici: 9M723 cu rază scurtă de acțiune (500 km), lansată de la sol, și Kh-47M2 Kinzhal cu rază medie de acțiune, lansată din aer. Conform serviciilor de informații ucrainene, Rusia produce în prezent un total combinat de 840 până la 1.020 dintre acestea anual, substanțial mai mult decât estimările anterioare.

De zece ori mai scumpe decât țintele

Apărarea Europei împotriva acestor arme depinde de două sisteme: MIM-104 Patriot american și SAMP/T franco-italian. Ambele necesită interceptoare - rachetele care doboară vectorii Rusiei care se îndreaptă spre destinație. Cu un cost de 2-4 milioane de dolari fiecare, acestea sunt de până la zece ori mai scumpe decât proiectilele pe care trebuie să le doboare. Mai rău, Europa nu produce suficiente rachete și nici nu o va face în viitorul apropiat.

Citește și: Trump trimite sisteme Patriot în Ucraina contra lui Putin. România a donat unul de 1.000.000.000$

Iată de ce. Producția combinată de interceptoare Patriot din Statele Unite, Japonia și Germania va ajunge probabil la 1.130 până în 2027, față de aproximativ 850 în prezent. Până în 2029, ar putea fi 1.470. Nu e rău după standardele anterioare - și pe hârtie cam la fel ca producția anuală de rachete balistice a Rusiei. Dar aceste interceptoare sunt necesare peste tot; aliații europeni vor fi norocoși dacă vor produce jumătate din numărul lor. Și nu orice interceptor doboară o rachetă: experiența din Ucraina sugerează că sunt necesare două sau chiar trei.

Citește și: Ucraina, fără muniții pentru Patriot în 2 săptămâni. Rachetele de Himars se termină în toamnă

SAMP/T, mai puțin eficient în Ucraina

Cealaltă opțiune o reprezintă interceptoarele Aster 30 utilizate în sistemul SAMP/T. Hoffman estimează că producția anuală pentru apărarea împotriva rachetelor balistice va ajunge la 230-270 anul viitor. Însă, în Ucraina, acest sistem a avut performanțe sub așteptări în comparație cu cele ale sistemelor Patriot, ceea ce înseamnă că vor fi necesare și mai multe interceptoare pentru a doborî o rachetă care se apropie.

Mai rău, Rusia produce, de asemenea, un număr imens de drone cu rază lungă de acțiune. La fel ca în Ucraina, acestea ar putea satura apărarea limitată a Europei, oferind armelor balistice mai distructive o șansă mai mare de a-și atinge țintele. Noile tehnologii - în special, dar nu numai, de la companii precum Frankenburg din Estonia - oferă perspectiva unor sisteme produse în masă, cu costuri reduse, pentru a face față acestor arme mai lente și care zboară la înălțime mai mică. Pe termen lung, armele laser ar putea face același lucru și pentru rachetele balistice rapide și care zboară la înălțime. Dar nu acum și nu în curând.

Două rachete din trei își ating țintele

Creșterea producției Europei din februarie 2022 ar putea fi suficientă pentru a face față nivelurilor de producție de rachete balistice rusești de dinainte de război. Însă nu este nici pe departe suficientă pentru a face față producției mașinii de război a lui Putin acum. În mod îngrozitor, majoritatea - două treimi sau mai mult - rachetelor rusești lansate asupra țărilor europene NATO și-ar atinge țintele.

Dacă NATO nu găsește o modalitate de a distruge producția de rachete rusești, va trebui să regândească descurajarea. După cum susține Hoffman, statele europene NATO nu pot descuraja în mod credibil Rusia semnalând că se vor apăra cu succes împotriva unui atac. În schimb, trebuie să descurajeze prin pedepsire, adică „semnalând că orice atac va veni cu un cost inacceptabil”. Aceasta va necesita construirea unei capacități de contraatac formidabile și credibile și crearea unui sistem decizional care să o poată utiliza, a conchis expertul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te