Europa, în alertă din cauza spionajului agresiv al Rusiei

DE Adina Mutăr | 16.04.2021 - 21:09
Europa, alertată de agresiunile Rusiei/ Foto: dailymail

La trei ani după expulzarea în masă a diplomaților ruși din Occident din cauza otrăvirii lui Serghei Skripal, reprezentanții Moscovei în Europa intră din nou sub control după o serie de noi scandaluri de spionaj.

SHARE

Din Austria până în Bulgaria, Republica Cehă, Olanda, Norvegia și Suedia, Italia, Polonia, diplomații ruși au fost expulzați în ultimele luni din cauza spionajului din ce în ce mai agresiv al Moscovei.

Problema a devenit cu atât mai acută din cauza atacurilor cibernetice ale Rusiei în Statele Unite, pe care Moscova le-a respins, dar care a determinat UE să emită o puternică declarație de solidaritate.

Un nou vârf de după Războiul Rece

În timp ce Rusia acuză, ca de obicei, „campanii antirusești” orchestrate de SUA sau Marea Britanie, analiștii de informații susțin că activitățile de spionaj ale Rusiei în Europa au atins un nou vârf de după Războiul Rece, atingând un moment acut odată cu criza din Ucraina.

Citește și

Activităţile de spionaj în Canada, la un nivel comparabil cu cel din timpul Războiului Rece

Ofițer italian de marină, vindea rușilor secrete NATO pentru 5.000 de euro. Doi ruși, expulzați

 

Confruntate cu această situație, guvernele europene au optat să nu mai rezolve problemele de spionaj prin canale diplomatice, ieșind în public.

Cotidianul francez Le Monde a dezvăluit în 2019 că 15 agenți GRU, inclusiv cei doi bărbați suspectați de otrăvirea cu Noviciok a fostului agent GRU Serghei Skripal, au folosit Alpii ca bază pentru operațiuni în Europa timp de patru ani. Raportul citează înalți oficiali francezi de informații.

„Uneori decidem să facem publice operațiunile noastre de contraspionaj”, a spus un înalt oficial francez. „Poziția noastră este să arătăm clar că nu vom mai tolera aceste acțiuni."

Rusia subminează influența SUA

Liderii agențiilor americane de spionaj au avertizat și ei asupra spionajului agresiv al Chinei și Rusiei.

Într-o audiere publică în Congres, pe tema „Amenințărilor mondiale”, prima după mai mult de doi ani, directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines, a avertizat asupra provocărilor agresive ale Chinei în mai multe arii, eforturilor Rusiei de a submina influența SUA și contribuției Iranului la instabilitatea din Orientul Mijlociu.

De asemenea, au raportat directorul Agenției Centrale de Informații, William Burns, directorul Biroului Federal de Investigații, Christopher Wray, directorul general al Agenției Naționale de Securitate, Paul Nakasone, și directorul Agenției de Informații pentru Apărare, generalul Scott Berrier.

Toți au semnalat problemele acute ridicate de spionajul Chinei și Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te