Activităţile de spionaj în Canada, la un nivel comparabil cu cel din timpul Războiului Rece

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.04.2021 - 10:55
Activităţile de spionaj şi interferenţa externă în Canada au atins anul trecut un nivel comparabil cu cel din perioada Războiului Rece. / Foto: thestar.com

Activităţile de spionaj şi interferenţa externă în Canada au atins anul trecut un nivel comparabil cu cel din perioada Războiului Rece, una dintre cauzele acestei realităţi fiind vulnerabilităţile cauzate de pandemie, a anunțat Serviciul canadian de Informaţii (CSIS).

SHARE

Rusia şi China, principalele motive de îngrijorare

În raportul său anual pentru 2020, CSIS a menţionat Rusia şi China ca motive speciale de îngrijorare şi a subliniat că în 2020 au sporit fenomene ca extremismul violent, interferenţa străină, spionajul şi atacurile cibernetice şi ''în multe feluri au devenit mult mai grave pentru canadieni''.

CSIS a stabilit o cauzalitate între intensificarea activităţii de spionaj străin şi creşterea numărului de oameni care au început să lucreze de acasă în contextul pandemiei de COVID-19.

''Actori străini periculoşi - inclusiv servicii de informaţii ostile şi cei care lucrează în numele lor - au căutat să exploateze condiţiile economice şi sociale create de pandemie'' pentru a colecta informaţii valoroase, indică raportul CSIS.

Citește și:

Ofițer italian de marină, vindea rușilor secrete NATO pentru 5.000 de euro. Doi ruși, expulzați

În luna februarie, şeful CSIS a avertizat că o ameninţare strategică serioasă o reprezintă China, iar în noiembrie serviciul de informaţii canadian a identificat programe susţinute de stat în China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord ca ameninţări cibernetice pentru prima dată.

''În anul 2020, CSIS a observat activitate de spionaj şi interferenţă străină la niveluri nemaivăzute după Războiul Rece. China, Rusia şi alte ţări au continuat să strângă pe ascuns informaţii militare, economice şi politice în Canada prin activităţi ţintite în sprijinul obiectivelor de dezvoltare ale propriului stat'', susţine raportul citat. 

Citește și:

Rețeaua Confucius. Cum a pătruns în școlile românești propaganda comunistă chineză sub acoperire

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.