Este sezonul rece din Valea Morții. Temperaturile arzătoare de vară sunt înfricoșătoare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 28.02.2023 - 12:50
Este sezonul rece din Valea Morții. Temperaturile arzătoare de vară sunt înfricoșătoare - Foto: Hippopx

Valea Morţii este cel mai mare parc național din Statele Unite ale Americii, în afară de Alaska. La aproape 14.000 kmp, deşertul este cunoscut pentru verile sale demne de viaţa într-un furnal, când temperaturile au urcat până la puţin sub 57 de grade Celsius.

SHARE

În acest Parcul Naţional Valea Morţii, din Statele Unite, iarna și primăvara timpurie oferă vizitatorilor șansa de a aprecia un peisaj uimitor, cu vârfuri înzăpezite, saline, canioane întortocheate și dealuri vulcanice.

Sezon rece în Valea Morţii

Cel mai fierbinte, cel mai uscat, cel mai jos - sunt acele trei cuvinte repetate adesea de către rangeri, pentru a descrie Parcul Național Valea Morții, care se întinde pe granițele statelor California și Nevada.

„Atunci când e foarte cald, sunt doar cei dispăruți aici”, spune un vânzător din parc, adăugând. „Te exfoliezi suflând nisip”.

Citeşte şi: VIDEO Lacul Amara care se întindea pe sute de hectare arată ca un deșert după ce a secat complet

Anotimpurile mai puțin severe le permit vizitatorilor să aprecieze frumusețea Văii Morții, de la vârfurile acoperite cu zăpadă, care se profilează peste saline, până la canioane întortocheate, cu pereți de stâncă lustruită și dealuri vulcanice, cu pete pastelate de minerale.

Pentru a evita extremele, jurnalistul The New York Times a ales ianuarie, din diagrama meteo a parcului, când nopțile reci, de minus 4 grade, sunt urmate de zile cu maxime perfecte pentru drumeții, de aproape 20 de grade Celsius.

Preferate sunt lunile mai calde

Majoritatea vizitatorilor preferă lunile mai calde martie și aprilie, când popularitatea parcului atinge vârfuri, cu maxime variind de la 28 la 32 de grade și minime de la 13 la 17. Vara este cea mai grea, când temperaturile de vârf ating 43 de grade și chiar mai mult.

Dacă discuțiile despre Valea Morții se referă adesea la vreme, aceasta se datorează faptului că condițiile climatice sunt cruciale pentru înțelegerea locului.

Deși peisajul său expune elemente străvechi de schimbare, prin eoni de ridicare geologică și eroziune, peisajul e încă modelat de condițiile de zi cu zi.

Citeşte şi: VIDEO China se antrenează pentru un „Pearl Harbor” pe ținte navale în deșertul Takmalakan

Inundațiile fulgerătoare de anul trecut au închis multe drumuri din nordul parcului, deși jumătatea de sud, unde se află cele mai multe dintre punctele sale de atracţie - inclusiv salinele, dunele de nisip și stâncile striate - rămâne deschisă.

În medie, mai puțin de doi centimetri cubi de ploaie cad aici, anual, stimulând înflorirea florilor sălbatice, în altitudinile inferioare, de la mijlocul lunii februarie, până la mijlocul lunii aprilie.

Înflorire în masă

Ploile recente, inclusiv furtunile din ianuarie, îi fac pe fani să se întrebe dacă acesta va fi un sezon de „super-înflorire”, adică de înflorire în masă.

„Ne așteptăm ca anul acesta să fie probabil mai bun decât media”, a spus Abby Wines, ofițerul cu afaceri publice al parcului. Ultima super-înflorire, a explicat ea, a fost în 2016, când florile înfloreau până la 1 ianuarie, ceea ce nu a fost cazul în acest an.

„Este un eveniment destul de rar încât să nu existe o rețetă exactă”, a spus ea.

Viață de dubă în deșert

Cu toate extremele sale, Valea Morții nu este departe, ci, mai degrabă, la doar două ore de mers cu mașina, faţă de Las Vegas, un loc din care se poate face o incursiune ciudată în natură.

Dar nu numai că Sin City, cum este supranumit Vegas, e la marginea multor parcuri, inclusiv Spirit Mountain, din Nevada, și Mojave National Preserve, din California, dar e și un loc convenabil pentru a obține o mașină de închiriat sau o furgonetă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te