Șeful statului turc i-a transmis lui Putin că „un conflict militar nu va aduce nimic (bun) nimănui", a adăugat Preşedinţia Turciei, fără a preciza durata conversaţiei între cei doi lideri, informează AFP şi Interfax.
„Turcia nu va recunoaşte nicio măsură care să afecteze suveranitatea şi integritatea Ucrainei", a declarat Erdogan, care a pledat pentru ca „o soluţie să fie găsită în baza Acordurilor de la Minsk" din 2014 şi 2015, în timp ce ameninţarea unei ofensive ruse în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, este în creştere.
Totodată, preşedintele turc şi-a reafirmat „ataşamentul pentru continuarea contactelor şi negocierilor diplomatice" şi a dat asigurări că „Turcia este gata să participe pentru a reduce tensiunea".
La rândul său, Vladimir Putin şi-a exprimat în discuţia cu Erdogan dezamăgirea cu privire la reacţia SUA şi a NATO, "care s-a redus la încercarea de a ignora îngrijorările şi cererile Rusiei", potrivit Interfax.
Liderul rus a subliniat necesitatea recunoaşterii independenţei celor două republici din estul Ucrainei din cauza „refuzului liderilor ucraineni de a îndeplini Acordurile de la Minsk".
Acordurile de la Minsk, semnate de Kiev şi separatişti sub egida Franţei, Germaniei şi Rusiei, au permis reducerea intensităţii conflictului, care a făcut până acum peste 14.000 de morţi, potrivit unui recent bilanţ al ONU.
Erdogan a apreciat deja marţi drept „inacceptabilă" recunoaşterea de către Moscova a republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.
Cu toate acestea, în avionul care l-a dus marţi seara în Senegal, preşedintele turc a precizat că el nu intenţionează să rupă relaţiile nici cu Ucraina, nici cu Rusia. El a arătat că Turcia, ce are relaţii bune cu ambele, va lua măsuri care nu dăunează legăturilor bilaterale.
„Pentru noi nu este posibil să abandonăm pe niciuna dintre ele", a spus Recep Tayyip Erdogan, citat de NTV şi alte posturi turce. "Obiectivul nostru este să procedăm astfel încât, cu voia Domnului, să rezolvăm fără să o abandonăm pe niciuna", a adăugat el.
Turcia, membră a NATO, este apropiată Ucrainei căreia i-a vândut inclusiv drone militare. Însă ea este foarte dependentă de Moscova, pentru importurile sale de energie şi cereale, între altele. De asemenea, ea a achiziţionat un sistem de apărare antirachetă rusesc S-400.