Erdogan spune că discuțiile cu Suedia și Finlanda privind ofertele NATO nu au fost la nivelul dorit

DE Daniel Toșa | 30.05.2022 - 08:33
Erdogan spune că discuțiile cu Suedia și Finlanda privind ofertele NATO nu au fost la nivelul dorit/FOTO: Facebook/Recep Tayyip Erdoğan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat duminică că discuțiile de săptămâna trecută cu Suedia și Finlanda cu privire la aderarea acestora la NATO nu au avut loc „la nivelul dorit”.

SHARE

"Din nefericire, discuțiile purtate de delegația noastră cu Finlanda și Suedia nu au fost la nivelul dorit", a declarat Erdogan.

Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al lui Erdogan, a declarat vineri, după întâlnirea cu delegațiile suedeză și finlandeză, că Turcia "nu este presată de timp pentru a rezolva această problemă până la acel summit".

"Suntem hotărâți să ne asigurăm că procesul avansează pe o bază solidă și că acesta progresează în funcție de măsurile luate pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale Turciei", a declarat Kalin.

Finlanda și Suedia au solicitat în mod oficial aderarea la NATO la începutul acestei luni, impulsionate de invazia Rusiei în Ucraina. Decizia reprezintă un eșec pentru Moscova, războiul din Ucraina declanșând genul de extindere a alianței pe care a invadat Ucraina pentru a o împiedica.

Citește și: VIDEO Putin mai are de trăit trei ani, potrivit medicilor săi. Are timp de al treilea război mondial

Aderarea unor noi state necesită însă un consens între membrii existenți - și aici intervine Ankara.

Citește și: Dinamo se prăbușește în Liga a doua. Este cea dintâi retrogradare din istoria echipei

Turcia, care s-a alăturat alianței la trei ani după ce a fost înființată în 1949 și care are a doua armată ca mărime din grup, a declarat că nu va susține ofertele dacă nu îi sunt îndeplinite cererile, potrivit CNN.

Erdogan a acuzat cele două țări că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, cunoscut și sub numele de PKK, un grup militant separatist. PKK, care urmărește un stat independent în Turcia, se află într-o luptă armată cu această țară de zeci de ani și a fost desemnat organizație teroristă de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Erdogan a afirmat în repetate rânduri că ambele țări sprijină efectiv teroriștii.

"Nu putem spune "da" țărilor care sprijină terorismul să se alăture NATO", a declarat Erdogan în remarci publicate de guvernul turc.

Erdogan urmează să vorbească luni cu Putin și Zelenski: Între timp, guvernul turc a declarat că Erdogan va avea luni convorbiri telefonice separate cu omologii săi rus și ucrainean pentru a încuraja părțile să mențină canalele de dialog și diplomație pentru a aduce pacea în Ucraina.

"Voi avea luni convorbiri telefonice atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Vom continua să încurajăm părțile să folosească canalele de dialog și diplomație", a declarat Erdogan reporterilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te