Episcopii şi cardinalii vor putea fi convocaţi şi condamnaţi de tribunalul penal al Vaticanului

DE Alexandru Pop | 30.04.2021 - 17:40
Episcopii şi cardinalii vor putea fi convocaţi şi condamnaţi de tribunalul penal al Vaticanului/FOTO: Facebook/Vatican News
Episcopii şi cardinalii vor putea fi convocaţi şi condamnaţi de tribunalul penal al Vaticanului/FOTO: Facebook/Vatican News

Papa Francisc a făcut vineri un pas decisiv pentru a face mai credibil tribunalul penal al Statului Cetăţii Vaticanului: episcopii şi cardinalii - până în prezent ultra-protejaţi - pot fi de acum convocaţi şi condamnaţi, relatează AFP.

SHARE

Această mini-revoluţie a sistemului de justiţie penală de primă instanţă al Vaticanului, unde oficiază magistraţi italieni laici şi nu preoţi, a fost anunţată într-un text semnat vineri de papa Francisc şi va intra în vigoare la 1 mai.

Suveranul pontif a dorit astfel să afirme principiul egalităţii în faţa justiţiei Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii "fără privilegii datând din trecut", potrivit unui "motu proprio", un decret emis de papă din proprie iniţiativă.

Citește și: Senator american: Putin, responsabil de „roiurile de OZN-uri” de deasupra navelor de război ale SUA

Acest tribunal de primă instanţă a fost extrem de criticat pentru că nu-i putea convoca pe cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii.

Episcopii și cardinalii, judecați de laici

Un proces al acestui tribunal din 2017 s-a referit de exemplu la finanţarea lucrărilor de renovare a apartamentului de 400 de metri pătraţi al cardinalului Tarcisio Bertone, numărul doi al Vaticanului sub papa Benedict al XVI-lea.

Un fost manager al Fundaţiei Spitalului de Pediatrie Bambino Gesu (deţinut de Vatican), acuzat de deturnare de fonduri, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, însă cardinalul Bertone, în centrul dosarului, nu a fost niciodată audiat de judecători.

Această schimbare majoră intervine în momentul în care mai multe procese penale răsunătoare se profilează în lunile următoare, implicând cardinali şi episcopi care au lucrat în Secretariatul de Stat (guvernul Vaticanului). Prin urmare, pentru prima dată, ei ar putea fi audiaţi de judecătorii laici ai instanţei penale.

Citește și: Un Lamborghini al proxenetului Spaidăr, care a bătut un ginecolog, scos la licitație de stat

O anchetă complexă se află în curs de desfăşurare cu privire la finanţarea opacă, prin intermediul unor oameni de afaceri italieni, a unui imobil de lux din Londra, cu aprobarea Secretariatului de Stat. Ea va trebui să stabilească dacă înalţi prelaţi au comis erori de judecată sau au cedat, eventual, corupţiei.

Unul dintre cei mai importanţi cardinali de la Vatican, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi din ierarhia Secretariatului de Stat, a fost împins anul trecut la demisie de către papa Francisc, care l-a înştiinţat că era nedemn de încrederea lui întrucât era bănuit de "deturnare de fonduri" de o echipă de anchetatori, potrivit Agerpres.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te