Noua legislație federală, adoptată în ultimele 18 luni, va pompa aproximativ 40 de miliarde de dolari în acest sector, în următorul deceniu, conform estimărilor industriei, în timp ce aproximativ 5 miliarde de dolari din fonduri private au fost îndreptate către companiile care proiectează noi tipuri de reactoare, doar în ultimul an.
„Este un mediu investițional cu adevărat grozav – atât public, cât și privat”, a spus Ryan Norman, analist la think-tank-ul de energie Third Way. „Reprezintă recunoașterea federală că tehnologiile energetice nucleare au un rol cheie în viitorul energetic al SUA”, a spus el.
Fluxurile financiare vin pe măsură ce energia nucleară, respinsă până acum din cauza preocupările legate de siguranță și de criticile investitorilor referitoare la costuri, a reapărut ca un element central în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Energia nucleară produce energie fără emisie de carbon, 24 de ore pe zi, indiferent de vreme, făcând-o mult mai fiabilă decât sursele regenerabile intermitente, cum ar fi eolianul și solarul.
„Prin ceea ce trecem acum nu este atât o renaștere, ci o iluminare”, a spus Craig Piercy, șeful Societății Nucleare Americane.
SUA dețin cea mai mare flotă nucleară din lume, cu 93 de reactoare care furnizează aproximativ 20% din necesarul de energie al țării. În ultimii ani, turbinele de înaltă eficiență, gazele naturale ieftine și generarea din surse regenerabile susținute de subvenții au redus costurile cu energie electrică. Energiei nucleare, unde costurile sunt în mare parte fixe, i-a fost greu să concureze.
Treisprezece reactoare au fost închise din 2013 încoace, ceea ce a generat avertismente potrivit cărora, fără intervenția Statului, jumătate din flota existentă ar fi scoasă din funcțiune până la sfârșitul deceniului.
Un impuls concertat din partea guvernului federal a stopat declinul. Legea bipartizană a infrastructurii, adoptată la sfârșitul anului 2021, a alocat 6 miliarde de dolari pentru a sprijini reactoarele aflate în dificultate, printr-un program de credit nuclear civil.
Fabrica din California Diablo Canyon a devenit, în noiembrie, primul beneficiar al inițiativei, evitând închiderea grație ajutorului de 1,1 miliarde de dolari.
Adoptarea Legii de reducere a inflației, în luna august, a atras mai multe donații federale reactoarelor în dificultate, introducând un credit fiscal de producție de până la 15 dolari/megawat oră pentru a susține centralele.
„Ceea ce am asistat în ultimele 12 până la 18 luni este o investiție generațională”, a spus Piercy, care estimează că cele două acte legislative combinate ar putea oferi un sprijin de până la 40 de miliarde de dolari.
Suma ar depăși investițiile de la începuturile industriei, în anii 1950 și 1960, când Departamentul Apărării a investit masiv în reactoare navale care au fost ulterior transformate în tehnologie comercială de generare a energiei. „Cred că anul acesta va fi amintit ca un punct de inflexiune pozitiv pentru sectorul nuclear”, a adăugat el.
Fondurile private ajung, de asemenea, rapid în sector, deoarece companiile caută să dezvolte noi tipuri de reactoare care sunt mai agile, mai mici, mai ieftine și mai sigure decât cele nucleare tradiționale la scară largă.
Institutul pentru Energie Nucleară estimează că mai mult de 5 miliarde de dolari în investiții private au fost pompați în companiile nucleare de la nivel global, numai în ultimele 12 luni.
Citește și: Partidul Comunist Chinez, în derivă cu „zero-COVID”. Lui Jinping îi trebuie un război să se salveze
Către finalul anului, oamenii de știință americani, sprijiniți de guvern, au realizat un progres în dezvoltarea tehnologiei de fuziune nucleară, văzută de mulți drept Sfântul Graal al generării de energie, obținând pentru prima dată un câștig net de energie.
Spre deosebire de procesul de fisiune folosit în reactoarele moderne, care sparge atomii pentru a genera energie, fuziunea îi topește și ar putea, teoretic, să furnizeze o putere nelimitată fără a crea deșeuri radioactive cu viață lungă.
„Adoptarea fuziunii și a infrastructurii pentru a o susține rămâne la câțiva pași. Dar sprijinul pentru tehnologie a luat amploare în ultimii doi ani”, spune Chris Kelsall, directorul executiv al dezvoltatorului de fuziune Tokamak Energy din Marea Britanie.
Citește și: Germania a preluat conducerea forței comune a NATO și avertizează asupra spionajului Rusiei
„A fost o inflexiune palpabilă a nivelului de conștientizare, interes și implicare a comunității investiționale – și, de asemenea, o extindere vizibilă a profunzimii și diversității contrapărților care sunt interesate să participe la călătoria fuziunii”, a punctat el. „Există un viitor strălucit pentru tehnologia nucleară, atât de fisiune, cât și de fuziune.”