"El Chapo" al Asiei, prins în Olanda cu tone de droguri. Făcea 18 miliarde $ pe an din metamfetamină

DE Daniel Toșa | 22.12.2022 - 15:01
"El Chapo" al Asiei, prins în Olanda cu tone de droguri. Făcea 18 miliarde $ pe an din metamfetamină

Poliția australiană l-a arestat pe presupusul șef al unui important sindicat al drogurilor cunoscut sub numele de "El Chapo al Asiei", după ce a fost extrădat din Olanda. Organizația criminală a traficat cantități uriașe de metamfetamină în Australia.

SHARE

Poliția federală australiană (AFP) a anunțat joi că a luat în custodie un presupus lider mondial al traficului de droguri, cunoscut sub numele de "El Chapo" al Asiei, după ce a fost extrădat din Olanda. Autoritățile au calificat această arestare drept "una dintre cele mai importante arestări din istoria" Australiei.

Bărbatul, despre care se spune că ar fi canadianul de origine chineză Tse Chi Lop, în vârstă de 59 de ani, se află pe lista celor mai căutate persoane de către Interpol, fiind suspectat că ar fi șeful celui mai mare sindicat al crimei din Asia, Sam Gor, care produce și furnizează metamfetamine la nivel mondial.

Citește și: VIDEO Cu ce arme se întoarce Zelenski de la Washington. Putin: „Nu mai e nicio șansă de pace”

Tse - a cărui poreclă face referire la lordul mexican al drogurilor Joaquin Guzman - riscă închisoarea pe viață dacă va fi condamnat pentru trafic de droguri. Un al doilea bărbat a fost, de asemenea, arestat în iunie în legătură cu aceleași acuzații, după ce a fost extrădat din Thailanda.

Cap al Mafiei drogurilor mondiale, arestat în țara care acuza România de crimă organizată

Comisarul adjunct al poliției federale australiene, Krissy Barrett, a declarat că arestarea a avut loc după o "investigație foarte complexă".

"Prin însăși natura lor, aceste figuri foarte înalte din cadrul sindicatelor, în mod evident, rămân în mod deliberat departe de mâini în ceea ce privește afacerile", a spus ea. "De aceea este o arestare atât de importantă și de aceea a durat destul de mult timp".

Citește și: VIDEO Mesajul lui Biden către Zelenski: Vom rămâne alături de voi atât timp cât va fi nevoie

Munca asiduă a anchetatorilor și a rețelei internaționale (a poliției federale australiene) a permis ca acești presupuși infractori să fie inculpați și să se confrunte cu sistemul judiciar din Australia", a declarat Barrett, adăugând: "AFP va face din Australia un mediu ostil pentru toate sindicatele transnaționale de crimă organizată gravă care vizează comunitățile noastre."

Cum a fost arestat?

Tse, care face obiectul unei notificări a Interpol din 2019, a fost arestat pe aeroportul Schiphol din Amsterdam în ianuarie 2021, după o vânătoare de un deceniu de către numeroase agenții de poliție din întreaga lume.

Se crede că sindicatul pe care este suspectat că îl conduce, cunoscut sub numele de Sam Gor sau "The Company", spală miliarde de dolari în bani proveniți din droguri prin intermediul cazinourilor, hotelurilor și proprietăților imobiliare din regiunea Mekong din Asia de Sud-Est.

Acuzațiile cu care se confruntă în Australia au legătură cu o operațiune specifică din 2012-2013 care a implicat transferul de droguri din Melbourne către Sydney, a declarat poliția australiană.

Miliardar în dolari din droguri

La vremea respectivă, poliția a găsit 20 de kilograme de metamfetamină cu o valoare de piață actuală de aproximativ 3 milioane de dolari (2,8 milioane de euro). În total, 27 de persoane au fost arestate în legătură cu această operațiune.

În 2018, agenția pentru narcotice a Națiunilor Unite a estimat că veniturile din metamfetamină ale lui Sam Gor se ridică la 8 miliarde de dolari pe an, deși a precizat că ar putea ajunge la 17,7 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te