Ekranoplan, abandonat de Rusia, „recuperat” de China. Nava-avion care zboară razant deasupra mării

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 07.07.2025 - 15:41
Ekranoplan, abandonat de Rusia, „recuperat” de China. Nava-avion care zboară razant deasupra mării - FOTO: Captură video
Ekranoplan, abandonat de Rusia, „recuperat” de China. Nava-avion care zboară razant deasupra mării - FOTO: Captură video

Avem o primă privire completă asupra aeronavei chineze cu efect de aripă în sol (WIG). A fost identificată pentru prima dată săptămâna trecută de expertul în război submarin HI Sutton.

SHARE

A fost inițial observată într-o imagine cu secțiunea frontală ascunsă. În acea imagine, aeronava cu cocă de hidroavion a fost fotografiată așezată pe un debarcader situat în Marea Bohai, care se află în partea de nord-vest a Mării Galbene. După cum am discutat de multe ori înainte, Uniunea Sovietică era renumită pentru experimentarea și utilizarea semi-operațională a aeronavelor WIG mari, cunoscute sub numele de Ekranoplan, arată twz.com.

Capacitatea și conceptele tactice din jurul acesteia nu au prins niciodată cu adevărat la scară largă, dar în prezent trăim un fel de renaștere pentru aeronavele WIG mari care își propun să zboare deasupra aerului dens de deasupra apei cu o eficiență și o viteză relativ mare (majoritatea pot zbura mai puțin eficient și la altitudini mai mari).

Ekranoplan, abandonat de Rusia, „recuperat de China. Nava-avion care zboară razant deasupra mării

SUA dezvoltă o astfel de aeronavă, Liberty Lifer, în speranța că ar putea fi folosită pentru a transporta mărfuri grele, personal și materiale către locații îndepărtate de pe vastele întinderi ale Pacificului. Procedând astfel, ar contribui la reducerea unora dintre problemele logistice iminente ale Pentagonului dacă ar trebui să lupte într-un teatru de operațiuni atât de mare.

Citește și: Experiența terifiantă prin care au trecut pasagerii unui avion care a nimerit într-o furtună

În cazul acestei aeronave misterioase testate de China, aceasta este în mare măsură similară ca scară cu ceea ce am văzut la noul hidroavion, AG600, care este destinată să efectueze misiuni de reaprovizionare, căutare și salvare și alte misiuni, în special deasupra Mării Chinei de Sud.

Citește și: TRAGEDIE Un avion s-a prăbușit peste o zonă de locuit. Incidentul urmat de incendiu

Această aeronavă WIG pare ideală pentru aplicații similare în zonele litorale. Zburând la joasă altitudine, utilizând perna groasă de aer de deasupra apei pentru a crește portanța și a reduce rezistența la înaintare, aeronava rămâne și sub orizontul radarului de suprafață. Având în vedere că este o aeronavă, nu o barcă, nu este vulnerabilă la mine, submarine și alte pericole care pot pândi chiar și în ape aparent cu amenințări mai mici. Totuși, nu este un atu care să-i permită supraviețuirea într-o zonă de luptă extrem de disputată, dar dacă ar izbucni un război între SUA și China, China ar lupta „la ea acasă”, spre deosebire de Statele Unite. Zone vaste ar rămâne ușor accesibile pentru perioade de timp.

SUA are planurile ei

O astfel de aeronavă ar fi utilă chiar și într-o luptă de ultimă generație - oferind sprijin logistic zonelor îndepărtate și în special în recuperarea echipajelor aeriene și a altor membri ai personalului doborât. Chiar și aplicațiile de control maritim și război antisubmarin sunt posibilități reale.

Este foarte posibil ca aceasta să utilizeze un nou sistem de propulsie hibrid, ceea ce ar putea avea mult sens pentru acest tip de aeronavă.

Liberty Lifter - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Merită menționat faptul că această aeronavă ar putea fi foarte bine un demonstrator tehnologic menit să testeze o varietate de elemente de design. Ar putea fi chiar una subscală sau ar putea fi menită cel puțin să inspire proiecte mai mari. În acest sens, are asemănări clare cu nava de mare tonaj Liberty Lifter a Pentagonului, care este în lucru.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te