Dubai plătește miliarde de dolari pentru a avea ploaie. Vrea să construiască un „munte al ploii”

DE Elena Andrei | Actualizat: 21.07.2021 - 21:31
Dubai plătește miliarde de dolari pentru a avea ploaie/Foto: seattletimes
Dubai plătește miliarde de dolari pentru a avea ploaie/Foto: seattletimes

Emiratele Arabe Unite plătesc enorm pentru orice idee ce poate să aducă mai multă ploaie și apă, sursele de apă fiind în continuă scădere în ultimii ani. Precipitațiile înregistrate în această națiune deșertică sunt în medie de patru centimetri pe an.

SHARE

Un videoclip recent, cu mașini circulând prin ploaie abundentă în Ras al Khaimah a fost socotit un fake news, dar imaginile erau reale, rezultat al unei furtuni artificiale creată de oameni de știință, prin lansarea de drone, care au acoperit norii cu electricitate, relatează Independent.

Astfel, s-au format picături de ploaie mai mari, ce au căzut pe pământ, în loc să se evapore în aer, un fenomen obișnuit în EAU, unde temperaturile sunt fierbinți și norii sunt ridicați.

„Ceea ce încercăm să facem este să facem picăturile în interiorul norilor suficient de mari, astfel încât, atunci când cad din nor, să supraviețuiască până la suprafața pământului”, a declarat cercetătorul Keri Nicoll.

Acesta face parte dintr-o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Reading,  Anglia, ale cărei cercetări au condus la furtuni de ploaie provocate de om în această săptămână în Dubai.

În 2017, oamenii de știință ai universității au primit 1,5 milioane de dolari pe parcursul a trei ani, în cadrul Programului de cercetare pentru știința de îmbunătățire a ploii din EAU, care a investit în cel puțin nouă proiecte de cercetare diferite în ultimii cinci ani.

În ultimii ani, EAU a investit enorm în tehnologia de desalinizare - care transformă apa de mare în apă dulce prin îndepărtarea sării - ceea ce a contribuit la reducerea decalajului dintre cererea de apă și aprovizionare. Cea mai mare parte a apei potabile din Emiratele Arabe Unite și 42% din toată apa utilizată în țară provine din 70 de centrale de desalinizare.

Citește și

VIDEO Cercetătorii au obţinut apă potabilă direct din aerul dintr-o zonă poluată a Tel Avivului

Canalul Panama nu mai are apă, deși leagă două oceane, Atlantic și Pacific. Explicația și costurile

 

Ideile de a obține mai multă apă pentru EAU sunt uneori pline de imaginație. În 2016, The Washington Post a raportat că oficialii guvernamentali aveau în vedere construirea unui munte pentru a crea precipitații. Pe măsură ce aerul umed ajungea la munte, era forțat să se ridice, răcindu-se în acest proces. Apoi, aerul se condensa și se transforma în lichid, căzând sub formă de ploaie.

Estimările pentru un astfel de proiect sunt de 230 miliarde de dolari.

Alte idei pentru a aduce mai multă apă către EAU au inclus construirea unei conducte din Pakistan și aducerea unor aisberguri plutitoare din Arctica.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te