„Drum liber” din partea SUA pentru exportul de avioane de luptă F-16 către Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.05.2023 - 11:17
Avioane F-16 - Foto: Profimedia Images
Avioane F-16 - Foto: Profimedia Images

Washingtonul nu va bloca exportul de avioane de luptă F-16 către Ucraina de către țările europene, au fost informați aliații, în ciuda reticenței anterioare a președintelui Joe Biden de a trimite avioane de război în țara aflată în război cu Rusia de mai bine de un an de zile.

SHARE

Administrația Biden i-a informat pe aliații europeni că nu se vor confrunta cu opoziția Washingtonului în cazul în care vor dori să trimită avioane F-16 în Ucraina, a relatat Washington Post.

Ucraina ar putea fi „dotată” de Occident cu avioane F-16

Oficialii ucraineni făcuseră progrese semnificative pentru a convinge Olanda să trimită avioane F-16 la începutul acestui an, dar țările trebuie să obțină aprobarea Washingtonului înainte de a exporta avioanele fabricate în SUA, din cauza acordurilor de transfer de la terți încheiate ca parte a achiziționării avioanelor.

Au existat rapoarte potrivit cărora administrația Biden era în dezacord cu Europa în ceea ce privește furnizarea de avioane către Ucraina și că SUA a refuzat să permită aliaților occidentali să antreneze piloții ucraineni pe aceste avioane, în ciuda rugăminților pasionate ale Kievului, potrivit The Telegraph.

Londra vrea o „coaliţie internaţională” pentru dotarea Ucrainei cu F-16 

Londra doreşte să construiască o "coaliţie internaţională" pentru a ajuta Ucraina să obţină avioane de luptă F-16, a declarat marţi Downing Street, la încheierea unei întrevederi între premierul britanic Rishi Sunak şi omologul său olandez Mark Rutte, relatează AFP.  

Citește și: Ucraina „nu s-a arătat interesată” de avioanele de luptă MiG-21 LanceR „pensionate” de România

Cu prilejul unui summit al Consiliului Europei care a avut loc în Islanda, cei doi lideri "au convenit că vor lucra împreună pentru a construi o coaliţie internaţională care să ofere Ucrainei capacităţi aeriene de luptă (...), de la antrenament până la livrarea de avioane F16", a indicat Downing Street într-un comunicat. 

Emmanuel Macron a declarat, de asemenea, că nu există "niciun tabu" cu privire la piloții ucraineni care să fie instruiți în Franța într-un interviu televizat luni - mutând accentul pe SUA, care trebuie să își dea acordul pentru transferul oricărui F-16 către Ucraina.

Citește și: „Maskirovka” pe cerul Ucrainei cu avioanele rusești. Pilot ucrainean: Cu F-16 am controla teritoriul

Zelenskiy urmează să se adreseze la summitul G7 de la Hiroshima, Japonia, care începe vineri. Este probabil ca președintele ucrainean să încerce să ridice problema F-16, deși va dori să fie atent să nu-l pună în dificultate pe Biden la reuniunea liderilor celor mai importante economii ale lumii.

Ucraina are nevoie cu disperare de putere aeriană suplimentară în timp ce pregătește o contraofensivă împotriva invaziei rusești. În timp ce mica sa forță aeriană, de standard sovietic, rămâne operațională, aceasta nu poate efectua decât o duzină de misiuni de luptă pe zi și nu poate risca prea multe pierderi într-un război lung.

Iuri Ihnat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat că Kievul va fi atent cu orice avion occidental. "Nu vom folosi avioanele F-16 pentru a lovi ținte pe teritoriul rusesc. Teritoriul Ucrainei ocupat de Rusia, da. Dar teritoriul rusesc, nu. Avem nevoie de ele și pentru a patrula granița și pentru a ține forțele aeriene rusești mai departe".

Cea mai evidentă problemă cu orice cadou de F-16 este că ar fi nevoie de cel puțin trei și mai probabil de șase până la nouă luni pentru a antrena piloții și echipajele ucrainene. Kievul a identificat o listă de potențiali piloți și i-a învățat limba engleză pentru ca aceștia să poată începe pregătirea, a declarat Ihnat, potrivit The Guardian.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te